Strona główna/Aktualności/Leczo - pyszne, pachnące i zdrowe danie

Leczo - pyszne, pachnące i zdrowe danie

2019-09-17

Początek września obfituje w plony pomidorów, cukinii i papryki. Pomidory są nie tylko smaczne, ale stanowią doskonały koktajl witaminowy. Zawierają bardzo dużo witaminy C wpływającej na poprawę odporności. Są również wyjątkowo bogate w potas, który korzystnie wpływa na pracę serca.

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną - zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy C, K, PP i B1 i beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Papryka to bomba witaminowa dla zdrowia i nie trzeba się w nią specjalnie zagłębiać, aby otrzymać wszystko, co najlepsze. Oprócz rozmaitych olejków eterycznych nadających charakterystyczny smak i aromat, stanowi także źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza.

Z wyżej wymienionych warzyw można przygotować przepyszne, pachnące i zdrowe danie - leczo.

Składniki:

  • 2 łyżki masła;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 3 łyżeczki - czerwona słodka papryka;
  • 2 łyżeczki - słodka wędzona papryka - można zamiast niej dodać więcej słodkiej, lecz ta nadaje wyjątkowego smaku;
  • 2 papryki (zielona, czerwona lub żółta);
  • 1 cukinia;
  • 3 pomidory;
  • 1 pęto kiełbasy;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, całość smażyć na złoty kolor. Posypać papryką słodką i zieloną, wymieszać. Dodać pokrojoną w talarki kiełbasę i podsmażyć. Następnie pokroić w kostkę paprykę, pomidory, cukinię - wymieszać z cebulą i kiełbasą. Całość dusić pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem.

Sylwia Bryk

 

udostępnij
do góry