Magnez w nawożeniu roślin zaliczany jest do podstawowych makroelementów. Brak przyswajalnego magnezu w glebie jest przyczyna obniżenia plonowania roślin, gdyż pełni on szereg ważnych funkcji, np.:
Duże zapotrzebowanie na magnez wykazują buraki, rzepak, kukurydza, zboża, a wśród nich owies. Objawy niedoboru magnezu to żółknięcie liści tzw. marmurkowatość liści.
Ponad 30% naszych gleb wykazuje niską i bardzo niską zawartość magnezu, następne 30% zawartość średnią. Magnez jest łatwo wypłukiwany przez intensywne opady. W Polce dominują gleby lekkie i średnie o małym kompleksie sorbcyjnym i małej zawartości magnezu. Ocenę zawartości gleb w magnez należy wykonać w Okręgowych Stacjach Chemiczno-Rolniczych i jest ona jednym z podstawowych badań jakie te stacje wykonują(pH, P, K, Mg). Niedobór magnezu związany jest również z zakwaszeniem gleby .
Jedną z najlepszych i najtańszych metod ograniczania niedoborów magnezu i dostarczenia go roślinom jest wapnowanie gleb w okresie pożniwnym (wapnem węglanowo-magnezowym - dolomitowym). Obecnie na rynku znajduje się wiele nawozów nie tylko w postaci mielonych kopalin ale granulowanych, które znacznie ułatwiają wysiew przy pomocy zwykłych rozsiewaczy do nawozów. Na rynku są nawozy wzbogacone w magnez np. saletra amonową z magnezem saletrzak. Niedobry magnezu można również ograniczyć stosując dolistnie siarczan magnezu i dolistne nawozy makro- i mikro-elementowe. Magnez jest pierwiastkiem jednym z podstawowych dla plonowania roślin, ale również ważnym pierwiastkiem dla zdrowia człowieka i zwierząt, dlatego w glebach nie powinno go brakować.
Krzysztof Domagała