Z punktu widzenia gospodarki rolnej chwasty są roślinami niepożądanymi ponieważ, powodują obniżkę plonów roślin uprawnych, konkurują o te same zasoby składników pokarmowych, wody i światła co roślina uprawna, charakteryzują się szybkim początkowym wzrostem części nadziemnej i korzeni co daje przewagę nad rośliną uprawną w pobieraniu wody i składników pokarmowych dużym współczynnikiem rozmnażania i zdolnością kiełkowania w zróżnicowanych warunkach i terminach, szybkim przechodzeniem pełnego cyklu rozwojowego i samopylnością większości gatunków, co sprzyja ich rozprzestrzenianiu i zachowaniu zdolności kiełkowania przez wiele lat.
W gospodarstwie ekologicznym najlepsze efekty w zwalczaniu chwastów daje metoda mieszana tzn.:
W walce z chwastami można stosować następujące sposoby:
Oprócz negatywnych skutków występowania chwastów w uprawach roślin należy pamiętać o ich pozytywnym znaczeniu. Chwasty chronią wierzchnią warstwę gleby przed erozją, zaskorupieniem czy wysuszeniem, rozluźniają głębsze warstwy gleby, poprawiają w nej warunki powietrzno-wodne. Ponadto przyczyniają się do wzrostu bioróżnorodności, ponieważ są siedliskiem i źródłem pożywienia dla pożytecznych owadów, które niszczą agrofagi roślin uprawnych. Nasiona chwastów są źródłem pożywieniem dla ptaków. Wiele chwastów posiada właściwości lecznicze i znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie. Chwasty wykorzystuje się do sporządzania preparatów - gnojówek, wywarów, które są wykorzystywane w ochronie przeciw szkodnikom roślin uprawnych.
Anna Janus
Fot. 1. Wypalacz płomieniowy do zwalczania chwastów w gospodarstwie ekologicznym
Fot. 2. Mulcz w postaci pociętej słomy w uprawie papryki
Fot. 3. Mulcz w postaci skoszonej trawy w uprawie roślin