W ramach programów badawczych Horyzont 2021-2027 zorganizowano misję: zdrowe gleby i żywność (ang. mission: soil health and food). Misja jest to zbiór skoordynowanych działań ukierunkowanych na osiągniecie wspólnego celu.
Misja powinna mieć oddolne podejście, wykorzystywać innowacje, mieć wymierny cel oraz powinna być odpowiedzią na zapotrzebowanie społeczne. Misja: zdrowe gleby i żywność jest prowadzona i kierowana przez grupę roboczą. Polskę reprezentuje w niej prof. Marta Pogrzeba z Instytutu Ekologii Terenów Uprzemysłowionych w Katowicach.
Uzasadnieniem dla powstania takiej misji jest zły stan gleb w Europie:
Szacuje się, że procesy degradacji gleb powodują straty ok. 50 mld euro rocznie. Degradacja gleb prowadzi do zanieczyszczenia ekosystemów, utraty bioróżnorodności, zmian krajobrazu rolniczego, jest ogromnym zagrożeniem bezpieczeństwa żywności. Zmiany klimatyczne (susze, ulewy) nasilają procesy degradacji gleb.
Podstawowe cele, jakie planuje się uzyskać w ramach misji to:
Aby osiągnąć te cele zamierza się prowadzić badania naukowe, tworzyć żywe laboratoria glebowe w terenie, prowadzić dokładny monitoring stanu gleb (co najmniej 8 wskaźników), a także wzmocnić usługi doradcze dla rolników. Niezbędne jest również zaangażowanie rolników i przemysłu we wprowadzanie korzystnych praktyk dla zdrowia gleby. Podstawowe znaczenie dla osiągniecia zakładanego celu będzie miała współpraca między naukowcami, doradcami, rolnikami i politykami (tworzenie odpowiednich rozwiązań prawnych). Program będzie promowany w internecie poprzez filmy, prezentacje, webinaria, broszury i artykuły.
Zdrowe gleby to życie - tak w skrócie można podsumować ideę tego programu.
Krzysztof Domagała
Źródło: