Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Nabór podmiotów na szlak kulinarny i nadanie marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®

Nabór podmiotów na szlak kulinarny i nadanie marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®

2018-07-11

 


Zapraszamy podmioty z powiatu skarżyskiego, koneckiego, włoszczowskiego, jędrzejowskiego i kazimierskiego wytwarzające tradycyjne produkty żywnościowe oraz podmioty posiadające w swojej ofercie potrawy kuchni regionalnej lub zainteresowane wprowadzeniem takiej oferty do uczestnictwa w szlaku kulinarnym i nadania certyfikatu marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®. Nabór trwa do 17 sierpnia 2018 r. 

Działanie realizowane jest przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu pn. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”. Operacja realizowana jest w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan Operacyjny na lata 2018-2019. 

Zapraszamy rolników prowadzących przetwórstwo oraz drobnych rzemieślników wytwarzających i sprzedających wyroby tradycyjne, które są znane i posiadają odpowiednią renomę na rynku lokalnym, są laureatami konkursów wojewódzkich, krajowych lub branżowych na najlepszy produkt tradycyjny, regionalny, lub są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Zapraszamy restauracje i gospodarstwa agroturystyczne posiadające w swojej ofercie potrawy kuchni lokalnej lub regionalnej lub zainteresowane wprowadzeniem takiej oferty do uczestnictwa w szlaku kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Szlak powstał w 2015 roku, jest produktem turystycznym, który wskazuje miejsca serwowania kuchni regionalnej oraz wytwarzania i sprzedaży żywności tradycyjnej, której jakość, smak, dobra renoma i cechy wynikają ze specyfiki produktu i związku z regionem. 

Celem funkcjonowania szlaku jest promocja tradycyjnych wyrobów i przetworów żywnościowych, dań i potraw regionalnych związanych z dziedzictwem kulinarnym regionu świętokrzyskiego, wzmocnienie tożsamości regionalnej, stymulowanie ruchu turystycznego poprzez rozwój atrakcyjności kulinarnej regionu, wsparcie rozwoju sieci sprzedaży żywności tradycyjnej. 

Warunkiem wpisania na szlak jest poddanie się certyfikacji, którą przeprowadzi niezależny Zespół certyfikujący. Podmioty, które otrzymają rekomendację Zespołu oraz Certyfikat ŚKS otrzymają również prawo posługiwania się nazwą i znakiem marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®.

Zainteresowanych prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Certyfikacji (do pobrania poniżej) oraz przesłanie formularza zgłoszenia (do pobrania poniżej) z załącznikami:

  • pocztą tradycyjną na adres:
    ŚODR Modliszewice
    Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie 
    z dopiskiem „Szlak ŚKS”
  • drogą elektroniczną (skan dokumentów) na adres mailowy:

Ilość podmiotów do uczestnictwa w operacji jest ograniczona. 

Pełna informacja dotycząca naboru podmiotów na szlak kulinarny ŚKS dostępna jest w ŚODR Modliszewice w dziale Rozwoju Obszarów Wiejskich. 

Kontakt: 

  • Teresa Wąsik i Anna Michalska
    tel.: 41 372 22 84 do 86 
    tel. kom.: 507 111 245 lub 507 111 235 
  • w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego ŚODR - doradcy ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich:
    - PZDR Skarżysko Kamienna - Jolanta Krupa - tel. 41 252 33 66
    - PZDR Włoszczowa - Katarzyna Dominik - tel. 41 394 36 76
    - PZDR Jędrzejów - Jadwiga Błasiak - tel. 41 386 12 73
    - PZDR Kazimierza Wielka - Marta Borek - tel. 41 352 22 07 
     

 

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

kategoria: Powiązane pliki [2]
Format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
docx Regulamin Certyfikacji 2018-07-11 86.06KB pobierz plik: Regulamin Certyfikacji
docx Zgłoszenie podmiotu do certyfikacji - Załącznik nr 3 wraz z załącznikami od 3.1. do 3.4.  2018-07-11 92.33KB pobierz plik: Zgłoszenie podmiotu do certyfikacji - Załącznik nr 3 wraz z załącznikami od 3.1. do 3.4. 

udostępnij
do góry