W niedzielę 25 maja 2025 r. na terenie skansenu w Tokarni odbyła się 24. edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów. Poznaliśmy najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe regionu świętokrzyskiego.
W tym roku zgłoszone zostało 41 produktów w czterech kategoriach:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego — 12 produktów
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego — 17 produktów
- Napoje regionalne (bezalkoholowe i alkoholowe) — 8 produktów
- Inne produkty regionalne — 4 produkty
Oceny dokonała dziesięcioosobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej — prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. A oto wyniki konkursu:
Nagrody główne
- Kiełbasa wiejska od Kierasa — Przetwórstwo mięsne Marzena Kieras, pow. buski
- Boczek szynkowy od Bonarka — Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek, pow. staszowski
- Jesiotr wędzony — Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń, pow. jędrzejowski
- Ser ze skopca — Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher, pow. jędrzejowski
- Siarzak od Łukasika — Farma Łukasików Mateusz Łukasik, pow. buski
- Miód leśny nektarowo-spadziowy — Bogdan Śliwa, pow. konecki
- Śliwka szydłowska — Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter, pow. staszowski
- Szparagi w zalewie słodko kwaśnej — Gospodarstwo Ogrodnicze Małgorzata Arendarska, pow. staszowski
- Chleb wiejski 2 kg — Zakład piekarniczo- cukierniczy Monika Dul, Irmina Kwiecińska, pow. staszowski
- Wino Fodymskich (Muscaris) - Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski, pow. buski
- Musztarda jabłkowa — Manufaktura Anety Gospodarstwo Sadownicze A.K Grochowscy, pow. staszowski
Wyróżnienia
- Boczek wędzony z Bęczkowa — Tradycyjne wyroby wędliniarskie Tadeusz Matuszewski, pow. kielecki
- Szynka wiejska bebelska — Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec, pow. włoszczowski
- Miód gryczany — Piotr Wnuk, pow. jędrzejowski
- Czosnek w zalewie octowej — Gospodarstwo rolno-ogrodnicze Artur Prusek, pow. włoszczowski
- Olej konopny zimnotłoczony — Gospodarstwo rolno-pasieczne Agro-Apis Wojciech Lipka, pow. opatowski
- Sernik w kratkę z Małyszyna — Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy, pow. starachowicki
- Wino gronowe białe półsłodkie Castell — Winnica nad Źródłem Piotr Sołtyk, pow. starachowicki
- Piwo Pils — BROWAR KORONA Kielecki Browar Restauracyjny Mariusz Molenda, pow. kielecki
Produkty nominowane do nagrody "Perła" 2025
Co roku do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, nominowane są produkty, które były laureatami w poprzednich edycjach. O tym, akie produkty otrzymają tę nagrodę, dowiemy się 27 września 2025 r. (sobota), w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Do nagrody „Perła 2025” komisja w tym roku nominowała:
- Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna — Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy, pow. starachowicki
- Ser kozi dojrzewający w sianie — Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher, pow. jędrzejowski,
- Kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów — Rodzinna Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych u Płytów Barbara Płyta, pow. konecki
- Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej — Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach (Monika Zacharska) pow. opatowski
- Sandomierskie wino gronowe (nazwa handlowa Mr. Helidor) - Winnica Nobilis Magdalena Kapłan, pow. sandomierski
- Pieczeń z karpia z warzywami — Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń, pow. jędrzejowski
Nagrody główne ufundował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. Fundatorami nagród wyróżnień były instytucje i firmy pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice. Były to: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Świętokrzyski Oddział Regionalny w Kielcach, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski.
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody za udział sponsorowane przez ŚODR w Modliszewicach.
Konkursowi towarzyszył jarmark żywności regionalnej oraz rękodzieła. Na licznych stoiskach prezentowali się nasi regionalni producenci żywności oraz koła gospodyń wiejskich. Ze sceny rozbrzmiewał śpiew i muzyka ludowa.
Konkurs odwiedzili gospodarze wydarzenia: wicemarszałek Grzegorz Socha, dyrektor ŚODR Modliszewice Agnieszka Pietrzak, z-ca dyrektora ŚODR Modliszewice Dorota Duda, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Katarzyna Korus.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu, sponsorom nagród oraz gościom.
Jolanta Krupa
Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów 2025 w Tokarni [fot. M. Wiaderny]