Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Niedziela smaku i tradycji - relacja z finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024

Niedziela smaku i tradycji - relacja z finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024

2024-05-27

W niedzielę 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyła się 23. edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów. 

W tym roku rywalizowało 29 produktów w czterech kategoriach:

  • Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  • Napoje regionalne
  • Inne produkty regionalne

Oceny dokonała ośmioosobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej — prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na zakończenie imprezy ogłoszono wyniki konkursu:

Nagrody główne

  • Boczek zawijany z polędwicą
    Tadeusz Matuszewski, Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, pow. kielecki
  • Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem
    Joanna Wieczorek, Koło Gospodyń Wiejskich „Małyszyniec”, pow. starachowicki
  • Ser kozi — Filip z konopi wędzony
    Katarzyna i Stanisław Polijańscy, Farma Kozy spod Pacanowa, pow. staszowski
  • Miód gryczany
    Rafał Zacharski, Pasieka Dobra Pszczoła, pow. starachowicki
  • Nadwiślański miód nawłociowy
    Agnieszka i Krzysztof Bolon, Gospodarstwo Pasieczne, pow. staszowski
  • Miód ze spadzi liściastej
    Patryk Śliwiński, Pasieka Zawichojski Miodowskaz, pow. sandomierski
  • Dżem z szyszek sosnowych z cytryną
    Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, pow. włoszczowski
  • Chleb staszowski
    Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda, Staszów
  • Wino Fodymskich
    Mariusz Fodymski, Winnica Fodymskich, pow. buski
  • Wino Reson
    Adam Bobrowski, Winnica RYTWIANY, pow. staszowski
  • Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej
    Monika Zacharska, Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach, pow. opatowski

Wyróżnienia

  • Kiełbasa wiejska bebelska
    Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, pow. włoszczowski
  • Paprykarz z jesiotra wędzonego
    Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie Stawy, pow. jędrzejowski
  • Ekologiczna śliwka w occie
    Anna Bojek, Jacentowska Piwniczka, pow. opatowski
  • Pączki ziemniaczane
    Iwona Tyrała, Koło Gospodyń Wiejskich w Szumsku, pow. kielecki
  • Syrop z aronii
    Beata Brożyna, RHD, Gospodarstwo agroturystyczne „Świętokrzyski Zakątek”, pow. kielecki
  • Sok z malin
    Tomasz Bejm, pow. włoszczowski
  • Wino Cuve Rose 2022
    Robert Silniewicz, Winnica 2wilki, pow. kazimierski
  • Nadzienie tatarczane
    Aleksandra Gawrońska, pow. Kielecki

Nominacje do „Perły” 2024

Co roku do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, nominowane są produkty, które były laureatami w poprzednich edycjach. W tym roku do nagrody „PERŁA 2024” komisja nominowała:

  1. Buncok strzałkowski — Farma Łukasików — Teresa i Piotr Łukasik, Strzałków, buski
  2. Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa -Tadeusz Matuszewski Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, Bęczków, pow. kielecki,
  3. Zakwas na barszcz — Jacentowska Piwniczka- Anna Bojek, Jacentów, pow. opatowski
  4. Miód „Pola-niecki Wielokwiat” - Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina — Agnieszka i Krzysztof Bolon, Połaniec, pow. staszowski,
  5. Precle staszowskie — Piekarnia „Sojda” - Krzysztof Sojda, Staszów

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024 - zmagania konkursowe [fot. M. Wiaderny, M. Pakuła]

Organizatorzy konkursu i sponsorzy nagdród

Nagrody główne ufundował Świętokrzyski Urząd Marszałkowski. Fundatorami nagród wyróżnień były instytucje i firmy pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice. Były to: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Świętokrazyski Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kielcach, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, a także firma prywatna, tj. Huta Szkła Gospodarczego Tadeusz Wrześniak Sp. z o.o. ze Skrzyszowa. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody za udział sponsorowane przez ŚODR w Modliszewicach.

Konkursowi towarzyszył jarmark żywności regionalnej oraz rękodzieła. Na licznych stoiskach prezentowali się nasi regionalni producenci żywności oraz koła gospodyń wiejskich. Ze sceny rozbrzmiewał śpiew i muzyka ludowa zespołów Bolechowiczanie, Piekoszowianie, Wierna Rzeka, Śwarne Kakonianki, Kapela Macieja Ulewińskiego oraz Kapela Świętokrzyska.

Konkurs odwiedzili gospodarze wydarzenia: marszałek Renata Janik, wicemarszałek Grzegorz Socha, członkowie Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Anita Koniusz
i Andrzej Pruś, dyrektor ŚODR Modliszewice Agnieszka Pietrzak, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Katarzyna Korus oraz zaproszeni goście: minister ds. polityki senioralnej Marzena Okła-Drewnowicz, wojewoda świętokrzyski Józef Bryk i posłowie Anna Krupka i Krzysztof Lipiec.

Swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentowały Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kielcach, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Jolanta Krupa

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024 - na scenie i wokół sceny [fot. M. Wiaderny, M. Pakuła]

W sposób szczególny dziękujemy za pomoc w organizacji konkursu fundatorom nagród:

  • Marszałek Województwa Świętokrzyskiego
  • Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział Regionalny w Kielcach
  • Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach
  • Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski
  • Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o Cisów
  • Świętokrzyska Izba Rolnicza
  • Huta Szkła Gospodarczego Tadeusz Wrześniak Sp. z o.o.

Fundatorzy nagród

 

udostępnij
do góry