W niedzielę 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbyła się 23. edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów.
W tym roku rywalizowało 29 produktów w czterech kategoriach:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
- Napoje regionalne
- Inne produkty regionalne
Oceny dokonała ośmioosobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej — prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na zakończenie imprezy ogłoszono wyniki konkursu:
Nagrody główne
- Boczek zawijany z polędwicą
Tadeusz Matuszewski, Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, pow. kielecki
- Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem
Joanna Wieczorek, Koło Gospodyń Wiejskich „Małyszyniec”, pow. starachowicki
- Ser kozi — Filip z konopi wędzony
Katarzyna i Stanisław Polijańscy, Farma Kozy spod Pacanowa, pow. staszowski
- Miód gryczany
Rafał Zacharski, Pasieka Dobra Pszczoła, pow. starachowicki
- Nadwiślański miód nawłociowy
Agnieszka i Krzysztof Bolon, Gospodarstwo Pasieczne, pow. staszowski
- Miód ze spadzi liściastej
Patryk Śliwiński, Pasieka Zawichojski Miodowskaz, pow. sandomierski
- Dżem z szyszek sosnowych z cytryną
Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, pow. włoszczowski
- Chleb staszowski
Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda, Staszów
- Wino Fodymskich
Mariusz Fodymski, Winnica Fodymskich, pow. buski
- Wino Reson
Adam Bobrowski, Winnica RYTWIANY, pow. staszowski
- Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej
Monika Zacharska, Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach, pow. opatowski
Wyróżnienia
- Kiełbasa wiejska bebelska
Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, pow. włoszczowski
- Paprykarz z jesiotra wędzonego
Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie Stawy, pow. jędrzejowski
- Ekologiczna śliwka w occie
Anna Bojek, Jacentowska Piwniczka, pow. opatowski
- Pączki ziemniaczane
Iwona Tyrała, Koło Gospodyń Wiejskich w Szumsku, pow. kielecki
- Syrop z aronii
Beata Brożyna, RHD, Gospodarstwo agroturystyczne „Świętokrzyski Zakątek”, pow. kielecki
- Sok z malin
Tomasz Bejm, pow. włoszczowski
- Wino Cuve Rose 2022
Robert Silniewicz, Winnica 2wilki, pow. kazimierski
- Nadzienie tatarczane
Aleksandra Gawrońska, pow. Kielecki
Nominacje do „Perły” 2024
Co roku do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, nominowane są produkty, które były laureatami w poprzednich edycjach. W tym roku do nagrody „PERŁA 2024” komisja nominowała:
- Buncok strzałkowski — Farma Łukasików — Teresa i Piotr Łukasik, Strzałków, buski
- Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa -Tadeusz Matuszewski Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, Bęczków, pow. kielecki,
- Zakwas na barszcz — Jacentowska Piwniczka- Anna Bojek, Jacentów, pow. opatowski
- Miód „Pola-niecki Wielokwiat” - Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina — Agnieszka i Krzysztof Bolon, Połaniec, pow. staszowski,
- Precle staszowskie — Piekarnia „Sojda” - Krzysztof Sojda, Staszów
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024 - zmagania konkursowe [fot. M. Wiaderny, M. Pakuła]
Organizatorzy konkursu i sponsorzy nagdród
Nagrody główne ufundował Świętokrzyski Urząd Marszałkowski. Fundatorami nagród wyróżnień były instytucje i firmy pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice. Były to: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Świętokrazyski Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kielcach, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, a także firma prywatna, tj. Huta Szkła Gospodarczego Tadeusz Wrześniak Sp. z o.o. ze Skrzyszowa. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody za udział sponsorowane przez ŚODR w Modliszewicach.
Konkursowi towarzyszył jarmark żywności regionalnej oraz rękodzieła. Na licznych stoiskach prezentowali się nasi regionalni producenci żywności oraz koła gospodyń wiejskich. Ze sceny rozbrzmiewał śpiew i muzyka ludowa zespołów Bolechowiczanie, Piekoszowianie, Wierna Rzeka, Śwarne Kakonianki, Kapela Macieja Ulewińskiego oraz Kapela Świętokrzyska.
Konkurs odwiedzili gospodarze wydarzenia: marszałek Renata Janik, wicemarszałek Grzegorz Socha, członkowie Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Anita Koniusz
i Andrzej Pruś, dyrektor ŚODR Modliszewice Agnieszka Pietrzak, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Katarzyna Korus oraz zaproszeni goście: minister ds. polityki senioralnej Marzena Okła-Drewnowicz, wojewoda świętokrzyski Józef Bryk i posłowie Anna Krupka i Krzysztof Lipiec.
Swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentowały Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kielcach, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Jolanta Krupa
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2024 - na scenie i wokół sceny [fot. M. Wiaderny, M. Pakuła]
W sposób szczególny dziękujemy za pomoc w organizacji konkursu fundatorom nagród:
- Marszałek Województwa Świętokrzyskiego
- Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział Regionalny w Kielcach
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski
- Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o Cisów
- Świętokrzyska Izba Rolnicza
- Huta Szkła Gospodarczego Tadeusz Wrześniak Sp. z o.o.
