Oferta szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków wzbogaciła się o kolejne produkty lokalne i regionalne charakterystyczne dla naszego województwa. Dwudziestu siedmiu nowych członków szlaku kulinarnego otrzymało certyfikat marki podczas zorganizowanej 16 listopada 2022 r. w Strawczynku konferencji pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna”.
W wydarzeniu w restauracji Szafranowy Dwór wzięło udział 100 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym przedstawicieli instytucji współpracujących z ŚODR Modliszewice pracujących na rzecz rolnictwa, inspekcji weterynaryjnej sprawującej nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
Uczestnicy spotkania wysłuchali wykładu pt.: „Marka lokalna kluczem do promocji produktów i potraw tradycyjnych i regionalnych”, którego prelegentem był dr Jacek Szklarek, pasjonat zdrowej kuchni, gwiazda telewizyjnego programu kulinarno-podróżniczego „Przystanek slow food”.
Głównym punktem wydarzenia było podsumowanie certyfikacji nowych podmiotów szlaku kulinarnego oraz uroczyste wręczenie certyfikatów i tablic marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków dwudziestu siedmiu nowym podmiotom z powiatów: kazimierskiego, jędrzejowskiego, włoszczowskiego, skarżyskiego, staszowskiego, starachowickiego, sandomierskiego, kieleckiego, buskiego, pińczowskiego, ostrowieckiego oraz opatowskiego. Producenci, którzy dołączyli do szlaku zaprezentowali ofertę swoich produktów poprzez przygotowanie degustacji. Dzięki temu uczestnicy mieli szansę spróbować świętokrzyskich specjałów, które trafiły do oferty Świętokrzyskiej Kuźni Smaków.
Konferencja została zrealizowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach operacji własnej pn.: „Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości”, w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) - Plan Operacyjny KSOW na lata 2022-2023.
Certyfikaty nowym członkom szlaku wręczali Jerzy Pośpiech (z lewej - dyrektor ŚODR Modliszewice) oraz Agnieszka Pietrzak - zastępca dyrektora ŚODR
Nowi członkowie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków
Producenci uhonorowani certyfikatem ŚKS
Powiat buski
- Winnica Fodymskich, Szczaworyż - za wino od Fodymskich
- Borówkowa Manufaktura, Kameduły - za dżem z borówki od Płusów
Powiat jędrzejowski
- Kwaśne Wiśnie, Justyna Majcher, Stara Olszówka - za ser kozio-owczy ze Świątnik za Górką oraz ser pokrzywowy
- MARIX, Piotr Suchoń, Stawy - za pastę z wędzonego jesiotra
Powiat kazimierski
- Manufaktura Skalbmierska, Adam Galbas, Krępice - za olej zimnotłoczony z ostropestu plamistego
Powiat kielecki
- Piekarnia R. Dobrowolski, Kielce - za chleb wiejski, chałkę zdobną, chleb żytni kielecki, chleb kielecki pszenno-żytni
- Tortownia, Beata Sodel, Górno-Parcele - za tort wielosmakowy z Górna
- Gospodarstwo Ekologiczne u Machockich, Agata Machocka - za ekologiczny sok z czerwonej porzeczki
Powiat opatowski
- Produkcja Serów Mariusz Małkiewicz „Dziedzic”, Mariusz Małkiewicz, Drygulec - za ser sandomierski „Panicz”, ser sandomierski „Zawisza Czarny”, ser sandomierski „Krzemień Pasiasty”
- Jagodowe Pole, Marek Pielaszkiewicz, Modliborzyce - za dżem z jagody kamczackiej o obniżonej zawartości cukru
- Pasieka Stępień, Piotr Stępień, Bidziny - za miód kremowany z jagodą kamczacką
- Jacentowska Piwniczka, Anna Bojek, Jacentów - za chrzan świętokrzyski, zakwas na barszcz
Powiat ostrowiecki
- Piekarnia Majka, Jolanta Ożdżyńska, Kunów - za chleb Kunowiaczek
Powiat pińczowski
- Kozi Smak, Magdalena i Dawid Smak, Złota - za złocki ser kozi
- Winnica Złota Wieś, Ewelina i Marcin Ptak, Złota - za Szlachetne wino gronowe ze szczepu Solaris
Powiat sandomierski
- Winnica Nobilis, Magdalena Kapłan, Faliszowice - za sandomierskie wino gronowe Mr. Helidor
Powiat skarżyski
- Gospodarstwo ekologiczne, Szymon Płusa, Skarżysko Kościelne - za kawę z topinamburu, topinambur świeży (bulwa skarżyska)
Powiat starachowicki
- Gospodarstwo pasieczne „MIRSA”, Sławomir Surdy, Mirzec - za miód wielokwiatowy z Mirca
- Pasieka Dobra Pszczoła, Rafał Zacharski, Małyszyn Dolny - za miód wielokwiatowy, miód spadziowy
Powiat staszowski
- Winnica Rytwiany, Adam Bobrowski, Rytwiany - za wino Froge, wino Solwiis
- Gospodarstwo pasieczne, Krzysztof Bolon, Szwagrów - za miód „Pola-Niecki” wielokwiat, pierzgę pszczelą w miodzie akacjowym
- Kozie Frykasy, Katarzyna i Maciej Dybowscy, Słupiec - za Świeżak z czosnkiem niedźwiedzim, Kozie Bobki
- Manufaktura Anety, Aneta Grochowska, Wola Żyzna - za Powidła szydłowskie tradycyjne, rabarbar z miodem
- AURORE STRAPART BROWAR, Andrew Popiel, Kurozwęki - za Marcowe piwo „Pan Paweł”, India Pale Ale Piwo „Czas”
- Gospodarstwo pasieczne Pan Pszczółka, Piotr Skuza, Wola Malkowska - za miód spadziowy
- Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter, Szydłów - za Szydłowiankę śliwkę w czekoladzie, śliwkę szydłowską suszoną podwędzaną, ketchup szydłowski śliwkowy, nalewkę szydłowską - śliwkę wędzoną
Powiat włoszczowski
- AgroChata Lisia Jama, Mirosława Lis, Świdno - za twaróg kozi, ser podpuszczkowy w oleju rzepakowym z przyprawami
Monika Sadowska
Konferencja Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Strawczynku [fot. A. Michalska, M. Kowalczyk, M. Sadowska]