„Produkcja żywności w RHD — stosowanie nowych technologii produkcji, czynniki mające wpływ na jakość wyrobu i jego bezpieczeństwo" — to temat konferencji on-line zorganizowanej 20 listopada 2024 roku w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Konferencja została przygotowana we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego — Państwowym Instytutem Badawczym w Warszawie.
Poszczególne szkolenia poprowadzili przedstawiciele IBPRS-PIB:
- „Parametry jakościowe stosowane w handlu ziarnem zbóż” — dr Anna Szafrańska.
- „Bezpieczeństwo zdrowotne produkcji żywności fermentowanej” — dr Beata Bartodziejska
- „Pozyskiwanie olejów tłoczonych z różnych nasion oleistych na prasach ślimakowych w gospodarstwach rolnych” — prof. Stanisław Ptasznik
Duża dawka wiedzy o produkcji żywności w RHD
Uczestnicy konferencji dowiedzieli się między innymi:
- jak organoleptycznie ocenić zboże, aby było przydatne do przetwórstwa — wyrobu mąki, kasz, płatków oraz artykułów żywnościowych, które z nich powstają;
- na co zwrócić uwagę przy wytwarzaniu żywności fermentowanej, aby nie doszło do zepsucia surowców, a pozwoliło na przedłużenie jej trwałości i przydatności do spożycia — unikając w ten sposób zastosowania szkodliwych dla zdrowia konserwantów;
- dlaczego warto spożywać żywność fermentowaną;
- jakie są rodzaje roślin oleistych i jaka jest w nich zawartość oleju;
- jakie są rodzaje pras ślimakowych do zastosowania w RHD w zależności od skali produkcji;
- w jakim wypadku należy wykonywać badania oleju i jakim badaniom należy poddawać wytłoczone oleje, aby uzyskać certyfikat jakości wymagany przez Sanepid.
Konferencja on-line
W konferencji w trybie on-line uczestniczyło ponad 70 osób. Sposób prowadzenia szkoleń w formie zdalnej jest mniej popularny wśród rolników, zapewne ze względów technicznych. Jednak coraz więcej osób przestawia się na tę formę, ponieważ jest bardziej dostępna i nie wiąże się z czasochłonnym przemieszczaniem się. W ankietach uczestnicy wyrazili swoje pozytywne opinie i chęć uczestniczenia w kolejnych tego typu szkoleniach.
Dziękujemy wykładowcom oraz wszystkim uczestnikom.
Jolanta Krupa