Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny przypomina, iż zgodnie z treścią ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną oraz prowadzących rolniczy handel detaliczny żywności pochodzenia niezwierzęcego mogą rozpocząć działalność po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów.
Aby uzyskać wpis należy wypełnić wniosek, który powinien zostać złożony do właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w terminie co najmniej 14 dni przed planowanym dniem rozpoczęcia działalności. Rejestracja jest bezpłatna.
Nie dokonanie obowiązku będzie skutkować nakładaniem kar pieniężnych na rolników w wysokości od 1000 do 5000 zł.
Więcej informacji znaleźć można w załączonym poniżej materiale lub na stronie https://pssekonskie.pis.gov.pl.
Monika Szmit
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
Obowiązek wpisu do rejestru podmiotów działających na rynku spożywczym | 2018-03-05 | 1,4MB | pobierz plik: Obowiązek wpisu do rejestru podmiotów działających na rynku spożywczym |