Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/„Perły 2021” dla świętokrzyskich produktów regionalnych

„Perły 2021” dla świętokrzyskich produktów regionalnych

2021-10-04

Statuetka Miło nam poinformować, że cztery produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały statuetki „Perła 2021”. Prestiżowe nagrody przyznawane są przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych.

W tym roku wręczenie „Pereł” odbyło się w niedzielę 3 października 2021 r. podczas Wielkiego Finału Konkursu NKD w trakcie targów „Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Nagrodę „Perła 2021” otrzymały:

  1. Kiełbasa klonowska hycowana - DEF Dariusz Furmańczyk, Klonów, pow. skarżyski
    Kiełbasa klonowska hycowana
  2. Miód fasolowy - Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt, Łążek, pow. sandomierski
    Miód fasolowy
  3. Szydłowianka śliwka w czekoladzie - Agnieszka Wierzbicka - Baxter PURPLE VALLEY Sp.zo.o., Szydłów, pow. staszowski
    Szydłowianka śliwka
  4. Pan Paweł - piwo z Kurozwęk - Aurore Strapart Browar, Kurozwęki, pow. staszowski
    Pan Paweł - piwo

Uroczystościom jak co roku towarzyszyła prezentacja i degustacja produktów i potraw nagrodzonych w konkursie. Warto przypomnieć, że kiełbasa klonowska hycowana została laureatem konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2004 roku, a miód fasolowy, Szydłowianka śliwka w czekoladzie i Pan Paweł - piwo z Kurozwęk - w 2019.

Producentom gratulujemy tych wyjątkowych nagród i życzymy dalszych sukcesów.

 Jolanta Krupa

Laureaci konkursu

Świętokrzyscy laureaci "Pereł 2021" [Fot. Alicja Stępień]

Wręczenie nagród

Uroczyste wręczenie nagród [fot. Alicja Stępień]

udostępnij
do góry