14 sierpnia br. w Drygulcu w gminie Wojciechowice, w gospodarstwie „U Dziedzica” Sery Sandomierskie odbył się po raz trzeci piknik serowo-winny. Oprócz pysznych serów Pana Mariusza Malkiewicza, o ciekawych nazwach jak Zawisza Czarny, Panicz, Jaśniepanienka, Hrabianka oraz nowość ser Krzemień Pasiasty, były też stoiska z różnorodnymi produktami regionalnymi. Promowano również wina ze świętokrzyskich winnic. Była to miłe, klimatyczne spotkanie wakacyjne.
Polskie Kulinaria - Busko-Zdrój 2021
Kolejne wyjątkowe wydarzenie skierowane do osób, które cenią zdrowe produkty regionalne od lokalnych dostawców, odbyło się w sobotę i niedzielę, 4 i 5 września w Busku-Zdroju. Wydarzenie miało na celu edukować i bawić. Odbyły się warsztaty serowarskie i z kiszenia warzyw. Pokazy kulinarne, jarmark produktów i wiele innych atrakcji. Swoje jubileusze obchodziła PIPRiL oraz WSP „Społem” w Kielcach.
Takie wydarzenia cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, sprzyjają promocji produktów lokalnych wśród mieszkańców terenu oraz coraz większej rzeszy odbiorców takich produktów z całego kraju. Konsument ma sposobność poznać produkt, posmakować go, obejrzeć ma również możliwość poznać producenta oraz dowiedzieć się więcej o sposobie produkcji, przetwarzania i możliwościach zakupu produktu regionalnego.
Tego typu spotkania pozwalają poznać się producentom miedzy sobą i wymienić się cennymi doświadczeniami oraz pogłębić wiedzę uczestnicząc w rożnego rodzaju seminariach i warsztatach. Dla naszej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich (SIR) była to doskonała okazja do zaznajomienia się z lokalnymi wytwórcami, nawiązania z nimi kontaktów oraz przedstawienia idei Krótkich Łańcuchów Dostaw oraz możliwości ich rozwoju m.in. w ramach działania „Współpraca”. Więcej o naszej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach, jej celach, działaniach i wydarzeniach znaleźć można w zakładkce SIR: www.sodr.pl/sir.
Izabela Niedobit
Koordynator ds. SIR