Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Poznaliśmy najlepsze produkty w XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

Poznaliśmy najlepsze produkty w XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

2021-06-21

W niedzielę, 20 czerwca br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się jubileuszowy, regionalny finał XX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021. O tytuł - najlepszy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego - rywalizowało ostatecznie 37 produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.

Konkurs oficjalnie otworzyli Andrzej Bętkowski - Marszałek Województwa Świętokrzyskiego oraz Marek Jońca - Członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, który przedstawił skład Komisji konkursowej. Głos zabrali również Jerzy Pośpiech - dyrektor ŚODR Modliszewice oraz Izabella Byszewska - koordynator krajowego konkursu i prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Podsumowali oni dwadzieścia edycji konkursu i podziękowali pracownikom ŚODR - a szczególnie działu Rozwoju Obszarów Wiejskich - za wkład w identyfikację produktów i przygotowanie finałów regionalnych.

Wydarzeniu towarzyszył kiermasz Jarmark Świętokrzyskie Smaki, na którym można było kupić produkty tradycyjne prosto od producentów, należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Było również dużo muzyki ludowej, bo równocześnie odbywał się koncert laureatów konkursu „Jawor - u źródeł kultury”. Jak co roku, swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentowały Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Kielcach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Uczestnicy konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

Komisja konkursowa dokonała oceny produktów, które ze względów sanitarno-epidemiologicznych zgromadzone były w tym roku w 2 obiektach. Pomimo upału, wszyscy, cierpliwie czekali na ostateczne wyniki. W tym roku Komisja była dość zgodna w swoich werdyktach mimo, że było dużo wyjątkowych i wysokiej jakości produktów, jak np. sery, wina oraz tzw. produkty mieszane. Ostatecznie, Komisja wybrała 20 laureatów, przyznając 11 nagród głównych i 9 wyróżnień. Komisja nominowała także pięć produktów do nagrody krajowej „Perła” 2021 spośród laureatów poprzednich edycji konkursu.

Poniżej produkty nagrodzone w tegorocznej XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021 .

Nagrody Główne

  • Kiełbasa wiejska pieczona
    Piotr Brożyna - Produkcja wędlin wiejskich
    Porąbki, pow. kielecki
  • Kiełbasa wiejska z Bęczkowa
    Tadeusz Matuszewski „MAT-MAS”
    Bęczków, pow. kielecki
  • Ser sandomierski podpuszczkowy „Krzemień Pasiasty”
    Mariusz Małkiewicz - „Dziedzic” - Produkcja Serów
    Drygulec, pow. opatowski
  • Masło Ekstra z Pierzchnicy
    Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy Sp. z o.o.
    Pierzchnianka, pow. kielecki
  • Jogurt naturalny ze Strzałkowa
    Gospodarstwo rolne Mateusz Łukasik
    Strzałków, pow. buski
  • Zakamieński ser wędzony
    Farma Jaga
    Bogucice Drugie, pow. pińczowski
  • Miód wielokwiatowy konecki
    Sławomir Cichy - Pasieka rodzinna „Cichy”
    Miłaków, pow. konecki
  • Sorbet truskawkowy z Kunowa
    „Dado”
    Kunów, pow. ostrowiecki
  • Ketchup szydłowski śliwkowy
    Agnieszka Wierzbicka-Baxter, Purple Valley Sp.z o.o.
    Szydłów, pow. staszowski
  • Chleb wiejski
    Halina Dobrowolska Piekarnia R. Dobrowolski
    Kielce, pow. kielecki
  • Wino białe gronowe wytrawne SOLARIS
    Ewelina Ptak - Winnica „Złota Wieś”
    Złota, pow. pińczowski

Wyróżnienia

  • Kiełbasa z gęsiną
    Monika Chat-Komoniewska Koło Gospodyń Wiejskich
    Topola, pow. kazimierski
  • Miód spadziowy
    Piotr Skuza - Pasieka„Pan pszczółka”
    Wola Malkowska, pow. staszowski
  • Pierzga pszczela w miodzie akacjowym
    Agnieszka i Krzysztof Bolon - Pasieka Brzezina
    Szwagrów, pow. staszowski
  • Ocet jabłkowy
    Agnieszka Wysocka - Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze”
    Lubania, pow. kielecki
  • Konfitura rabarbar z miodem
    Aneta Grochowska - „Manufaktura Anety” Gospodarstwo sadownicze A.K. Grochowscy
    Wola Żyzna, pow. staszowski
  • Chleb żytni na zakwasie „Kunowiaczek”
    Dariusz i Jolanta Ożdżyńscy - Piekarnia „Majka
    Kunów, pow. ostrowiecki
  • Piwo „Czas”
    Aurore Strapart Browar
    Kurozwęki, pow. staszowski
  • Cieżniówka marynowana
    Stefania Golenia
    Kowala, pow. kielecki
  • Smarówka z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami po Sadłowsku
    Jadwiga Bakalarska Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach
    Sadłowice, pow. opatowski

Produkty nominowane do nagrody krajowej konkursu NKD „PERŁA 2021”

  • Kiełbasa klonowska hycowana
    DEF Dariusz Furmańczyk
    Klonów, pow. skarżyski
  • Ser podpuszczkowy z Pakuł
    Serowarnia Pakuły - Aneta i Jan Król
    Pakuły, pow. konecki
  • Miód fasolowy
    Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt
    Łążek, pow. sandomierski
  • Pan Paweł - piwo z Kurozwęk
    Aurore Strapart Browar
    Kurozwęki, pow. staszowski
  • Szydłowianka śliwka w czekoladzie
    Agnieszka Wierzbicka - Baxter PURPLE VALLEY Sp.zo.o.
    Szydłów, pow. staszowski

Laureaci pierwszych miejsc otrzymali nagrody rzeczowe z rąk marszałka Województwa Świętokrzyskiego. Fundatorami nagród-wyróżnień były instytucje pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice przy promocji żywności regionalnej, tj.: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach.

 Fundatorzy nagród w konkursie NKD:

  1. Marszałek Województwa Świętokrzyskiego
  2. Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów,
  3. Świętokrzyska Izba Rolnicza
  4. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  5. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski
  6. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział terenowy w Kielcach
  7. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

 Jolanta Krupa

udostępnij
do góry