Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

2022-06-15

W malowniczej scenerii Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się w niedzielę, 12 czerwca 2022 r. finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wyłoniono najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego. Do udziału w konkursie zgłoszono 35 produktów. W ich identyfikacji pomagały doradczynie z działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR Modliszewice.

Produkty oceniała ośmioosobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej - prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, organizatora krajowego konkursu. Komisja, jak co roku brała pod uwagę tradycyjną recepturę i surowiec, smakowitość oraz to, czy produkt ma szanse zaistnieć wśród konsumentów, a dokładniej mówiąc - jaka jest forma prawna zgłaszającego produkt.

Konkursowi towarzyszył Jarmark Świętokrzyskie Smaki z żywnością lokalną oraz liczne stoiska z rękodziełem. Były także występy zespołów ludowych. Swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentowały: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa - Oddział Terenowy w Kielcach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Powiatowy Urząd Pracy w Kielcach.

Stoiska konkursowe odwiedzili zacni goście, na czele z Marszałkiem Województwa Świętokrzyskiego, Andrzejem Bętkowskim.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbywał się w 4 kategoriach:

  • Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  • Napoje regionalne
  • Inne produkty regionalne

Nagrody główne

Najliczniejszą grupę - sześciu produktów - stanowiła kategoria Inne produkty regionalne. Najwięcej nagród głównych, bo aż osiem z jedenastu, powędrowało do kategorii produkty pochodzenia roślinnego. Nagrody główne ufundował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.

Nagrody główne otrzymały:

  • Złocki ser kozi dojrzewający z czerwonym winem
    Magdalena i Dawid Smakowie, KOZI SMAK
    Złota, pow. pińczowski
  • Miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych
    Rafał Zacharski, Pasieka Dobra Pszczoła
    Małyszyn Dolny, pow. starachowicki
  • Miód „Pola-niecki Wielokwiat”
    Agnieszka i Krzysztof Bolonowie, Gospodarstwo Pasieczne
    Połaniec, pow. staszowski
  • Powidła szydłowskie
    Aneta Grochowska, Manufaktura Anety
    Wola Żyzna, pow. staszowski
  • Dworski ogórek kiszony
    Kazimiera Chłoń, KGW w Drożejowicach
    Drożejowice pow. kazimierski
  • Zakwas na barszcz
    Anna Bojek, Jacentowska Piwniczka
    Jacentów, pow. opatowski
  • Olej z ostropestu plamistego, zimno tłoczony
    Adam Galbas, Manufaktura Skalbmierska
    Krępice, pow. kazimierski
  • Tort wielosmakowy z Górna
    Beata Sodel, Tortownia
    Górno-Parcele pow. kielecki
  • Ekologiczny sok z czerwonej porzeczki
    Agata Machocka, Gospodarstwo Ekologiczne u Machockich
    Cisów, pow.kielecki
  • Nalewka Szydłowska - śliwka wędzona
    Agnieszka Wierzbicka-Baxter, Purple Valley Sp.z o.o.
    Szydłów, pow. staszowski
  • Wino od Fodymskich
    Mariusz Fodymski, Winnica Fodymskich
    Szczaworyż, pow. buski

Wyróżnienia

Obok nagród głównych komisja konkursowa przyznała 9 wyróżnień. Fundatorami tych nagród były instytucje pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice:

  • Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. w Cisowie,
  • Świętokrzyska Izba Rolnicza,
  • Bank Pocztowy w Kielcach,
  • Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski,
  • Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach,

a także firmy prywatne:

  • Wędliny Tradycyjne Zapart z Krzyszkowic,
  • Wędliny z Klonowa DEF Dariusz Furmańczyk.

Wyróżnienia otrzymały:

  • Pasta z wędzonego jesiotra
    Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie
    Stawy, pow. jędrzejowski
  • Dżem z borówki od Płusów
    Marek Płusa, Borówkowa Manufaktura
    Kameduły, pow. buski
  • Buszkowskie pikle z zielonych pomidorów
    Monika Barańska, KGW w Buszkowicach,
    Buszkowice, pow. ostrowiecki
  • Bułka z jabłkiem
    Halina Dobrowolska, Piekarnia R. Dobrowolski
    Kielce
  • Ciasto drożdżowe
    Beata Bąk, KGW Łachów,
    Łachów, pow. włoszczowski
  • Sok jabłkowo-burakowy
    Rafał Libuda, Ekologiczne Gospodarstwo Rolne
    Brzezie, pow. starachowicki
  • Wino regionalne SOLWIIS
    Adam Bobrowski, Winnica Rytwiany,
    Rytwiany, pow. staszowski
  • Cytrynówka Świętokrzyska
    Cezary Grenda, Zakład Gastronomiczny Cafetin
    Suchedniów, pow. skarżyski
  • Mięsny jaglaniec w cieście
    Teresa Świstak, KGW w Sadłowicach,
    Sadłowice, pow. opatowski

Nominacje do nagrody „Perła” 2022

Statuetka „Perła” to najwyższe odznaczenie dla wytwórcy produktu tradycyjnego, wręczane corocznie podczas Targów "Smaki Regionów" w Poznaniu. Komisja nominowała w tym roku pięć produktów z naszego województwa. Zwycięzców poznamy 25 września w Targach Poznańskich (pawilon 11, tzw. Iglica).

Produkty nominowane do nagrody krajowej konkursu NKD „Perła" 2022:

  • Ser podpuszczkowy z Pakuł
    Aneta i Jan Królowie, Serowarnia Pakuły,
    Pakuły, pow. konecki
  • Miód wielokwiatowy (wiosenny)
    Rafał Zacharski, Pasieka Dobra Pszczoła
    Małyszyn Dolny, pow. starachowicki
  • Olej rydzowy z Mikułowic
    Mariusz Roszkowski, Olejarnia Zagłoby
    Mikułowice, pow. buski
  • Chleb wiejski
    Halina Dobrowolska, Piekarnia R. Dobrowolski
    Kielce
  • Sok jabłkowy z Bielin
    Edyta Kot, PPH Smaki Ogrodu
    Bieliny, pow. kielecki

Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i nagrody za udział, sponsorowane przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu oraz gratulujemy laureatom.

Jolanta Krupa

Organizatorem finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” byli: Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

logotypy konkursu NKD

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, Tokarnia 2022

udostępnij
do góry