W malowniczej scenerii Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się w niedzielę, 12 czerwca 2022 r. finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wyłoniono najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego. Do udziału w konkursie zgłoszono 35 produktów. W ich identyfikacji pomagały doradczynie z działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR Modliszewice.
Produkty oceniała ośmioosobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej - prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, organizatora krajowego konkursu. Komisja, jak co roku brała pod uwagę tradycyjną recepturę i surowiec, smakowitość oraz to, czy produkt ma szanse zaistnieć wśród konsumentów, a dokładniej mówiąc - jaka jest forma prawna zgłaszającego produkt.
Konkursowi towarzyszył Jarmark Świętokrzyskie Smaki z żywnością lokalną oraz liczne stoiska z rękodziełem. Były także występy zespołów ludowych. Swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentowały: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa - Oddział Terenowy w Kielcach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Powiatowy Urząd Pracy w Kielcach.
Stoiska konkursowe odwiedzili zacni goście, na czele z Marszałkiem Województwa Świętokrzyskiego, Andrzejem Bętkowskim.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbywał się w 4 kategoriach:
Najliczniejszą grupę - sześciu produktów - stanowiła kategoria Inne produkty regionalne. Najwięcej nagród głównych, bo aż osiem z jedenastu, powędrowało do kategorii produkty pochodzenia roślinnego. Nagrody główne ufundował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
Nagrody główne otrzymały:
Obok nagród głównych komisja konkursowa przyznała 9 wyróżnień. Fundatorami tych nagród były instytucje pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice:
a także firmy prywatne:
Wyróżnienia otrzymały:
Statuetka „Perła” to najwyższe odznaczenie dla wytwórcy produktu tradycyjnego, wręczane corocznie podczas Targów "Smaki Regionów" w Poznaniu. Komisja nominowała w tym roku pięć produktów z naszego województwa. Zwycięzców poznamy 25 września w Targach Poznańskich (pawilon 11, tzw. Iglica).
Produkty nominowane do nagrody krajowej konkursu NKD „Perła" 2022:
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i nagrody za udział, sponsorowane przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu oraz gratulujemy laureatom.
Jolanta Krupa
Organizatorem finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” byli: Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.