Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Konkurs objęty został honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności oraz kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię, poprzez korzystanie z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzację przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów.
Przedmiotem konkursu są przepisy kulinarne oraz fotografie gotowych dań sporządzonych wg załączonego przepisu. Ocenie będą podlegać:
Konkurs pozwoli wykorzystać przepisy i receptury gospodyń domowych i jednocześnie stać się inspiracją dla innych.
Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 17 maja 2020 r. na zasadach wskazanych w Regulaminie.
Regulamin oraz pozostałe szczegóły dotyczące konkursu dostępne są na stronie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi: folkodnowa.pl.
Teresa Wąsik