Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Relacja z XXII Dnia Świętokrzyskiej Truskawki w Bielinach

Relacja z XXII Dnia Świętokrzyskiej Truskawki w Bielinach

2021-09-03

W niedzielę 22 sierpnia 2021 r. pod patronatem Wójta Gminy Bieliny i Centrum Tradycji, Turystyki i Kultury Gór Świętokrzyskich w Bielinach odbyła się XXII edycja Dnia Świętokrzyskiej Truskawki połączona z Dożynkami Gminnymi.

Wydarzenie rozpoczęło się uroczystym korowodem, który wyruszył sprzed Centrum Tradycji, Turystyki i Kultury Gór Świętokrzyskich na stadion sportowy. W korowodzie dożynkowym prowadzonym przez orkiestrę dętą OSP pod dyrekcją Marcina Chlebnego wzięli udział m.in: kompania honorowa Ochotniczej Straży Pożarnej Zarządu Gminnego w Bielinach, poczty sztandarowe Ochotniczej Straży Pożarnej w Bielinach, Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych w Bielinach, Ochotniczej Straży Pożarnej w Lechowie, Związku Nauczycielstwa Polskiego Zarząd Oddziału w Bielinach, Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Bielinach, a także licznie zgromadzeni mieszkańcy Bielin i przyległych sołectw. Starostami dożynkowymi w 2021 roku byli Nina Bera z sołectwa Bieliny Poduchowne oraz Andrzej Brożyna z Huty Szklanej. Czternaście wieńców dożynkowych zostało zaprezentowanych przez sołectwa z gminy Bieliny.

Święto plonów było również okazją do przedstawienia swoich propozycji, wyrobów i działalności twórców ludowych i instytucji, w tym Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Oddział Sandomierz. Na stoisku Ośrodka specjaliści do spraw ogrodnictwa udzielali informacji nt. wykorzystania środków pochodzących z PROW, jak również udzielali porad  technologicznych.

Podczas święta plonów  został rozstrzygnięty konkurs kulinarny Świętokrzyskie Deser EXPO. Spośród 12 zgłoszonych potraw jury (w skład którego wchodziła m.in. Florentyna Bara z Ośrodka Doradztwa Rolniczego) wybrało 3 najsmaczniejsze potrawy z owocami. III miejsce zajęła „brownie z owocami” autorstwa Marzeny Góralczyk, II „deser łysogórski” Aliny Iwan, zaś I przypadło „brownie po naszemu”, które wykonała Katarzyna Zalińska.

Natomiast w dniu 24 sierpnia w Centrum Tradycji, Turystyki i Kultury Gór Świętokrzyskich w Bielinach odbyło się spotkanie warsztatowo-informacyjne dla rolników. Dwie prezentacje nt. „Skracanie łańcuchów dostaw poprzez sprzedaż bezpośrednią - sposób na poprawę dochodowości gospodarstw ogrodniczych” i „Sprzedaż owoców w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego” przygotowała i poprowadziła starsza specjalistka ds. ogrodnictwa Małgorzata Miłek.  Na spotkaniu, w którym uczestniczyli rolnicy zainteresowani tematem, nie brakło ożywionych dyskusji na temat krótkich łańcuchów dostaw i zasad działalności Rolniczego Handlu Detalicznego. Najlepszym dowodem zainteresowania był fakt, że spotkanie przewidziane na 2 godziny przedłużyło się o 100% czasu.

Małgorzata Miłek

Zdjęcia: Małgorzata Miłek, Florentyna Bara;
z archiwum Centrum Tradycji, Turystyki i Kultury Gór Świętokrzyskich

 

udostępnij
do góry