Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Rośliny hamujące rozwój wirusów

Rośliny hamujące rozwój wirusów

2020-10-19

W okresie jesiennym infekcje wirusowe są dość powszechne. Wiele z nich jest określane mianem przeziębień. Są też poważne choroby spowodowane infekcją wirusów (grypa, SARS), które wymagają specjalistycznego leczenia. W leczeniu przeziębień wykorzystuje się rośliny - zioła w postaci naparów, herbat - ewentualnie soki przygotowane z owoców roślin.

Rośliny te pobudzają system odpornościowy do zwiększonej pracy, zawierają substancje określane mianem fitoncydów (np. czosnek - aliacyna), cały szereg witamin (C, B) i minerałów, które również mają pozytywny wpływ na stan zdrowia naszego organizmu.

Najbardziej znane i najczęściej stosowane są:

  • czarny bez,
  • dzika róża,
  • imbir,
  • jeżówka purpurowa,
  • czystek siny,
  • czosnek,
  • cebula,
  • kwiat lipy,
  • malina,
  • jeżyna,
  • zielona herbata.

W handlu wykorzystuje się preparaty oparte na pojedynczych roślinach do przygotowania naparów, są również kompozycje składające się z wielu gatunków. Godne polecenia są herbaty owocowe (np. z dodatkiem owoców leśnych). Oprócz działania hamującego rozwój przeziębień preparaty te korzystnie wpływają na prace układu sercowo-krwionośnego, co również wzmacnia organizm.

Krzysztof Domagała
Źródło: www.zdrowopedia.com/jednostki-chorobowe/144-ziola-przeciwirusowe

udostępnij
do góry