Zapraszamy producentów wytwarzających tradycyjne produkty żywnościowe z województwa świętokrzyskiego do wzięcia udziału w szkoleniu oraz procesie certyfikacji nadania marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®. Nabór trwa do 5 lipca 2022 r.
Uczestnikami szkolenia mogą być kandydaci, którzy poddadzą się procesowi certyfikacji na szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków, np. rolnicy (właściciele gospodarstw rolniczych, rybackich, pszczelarskich i innych) z województwa świętokrzyskiego prowadzący przetwórstwo tradycyjne żywności - jej sprzedaż w miejscu wytwarzania oraz na rynek lokalny, byli uczestnikami konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” lub laureatami konkursów krajowych na najlepszy produkt tradycyjny, regionalny bądź ich produkty wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych.
Warunkiem przystąpienia do szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków ® jest:
oraz
Celem funkcjonowania szlaku jest promocja wysokiej jakości żywności regionalnej, niskoprzetworzonej, wytwarzanej na małą skalę przez lokalnych wytwórców regionu świętokrzyskiego, wzmocnienie tożsamości regionalnej, stymulowanie ruchu turystycznego poprzez rozwój atrakcyjności kulinarnej regionu oraz wsparcie rozwoju sieci sprzedaży żywności tradycyjnej.
Zainteresowanych prosimy o zapoznanie się z regulaminem certyfikacji oraz przesłanie karty zgłoszenia udziału w szkoleniu wraz z załącznikami (dokumentacja do pobrania poniżej):
Liczba podmiotów, która weźmie udział w operacji jest ograniczona.
Szczegółowe informacje dotyczące naboru na szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków® można uzyskać w dziale Rozwoju Obszarów Wiejskich Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Certyfikacja podmiotów realizowana będzie przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach operacji własnej pn.: „Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości”, w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) - Plan Operacyjny KSOW na lata 2022-2023.
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
docx | Karta zgłoszenia uczestnictwa | 2022-06-29 | 103,47KB | pobierz plik: Karta zgłoszenia uczestnictwa |
Program szkolenia | 2022-06-29 | 514,58KB | pobierz plik: Program szkolenia | |
Zał. nr 3 w tym 3.1-3.4 Karta zgłoszenia podmiotu do certyfikacji | 2022-06-29 | 0,9MB | pobierz plik: Zał. nr 3 w tym 3.1-3.4 Karta zgłoszenia podmiotu do certyfikacji | |
Regulamin certyfikacji ŚKS | 2022-07-11 | 785,54KB | pobierz plik: Regulamin certyfikacji ŚKS | |
Zał. nr 2 Karta Oceny Certyfikacja | 2022-07-22 | 682,95KB | pobierz plik: Zał. nr 2 Karta Oceny Certyfikacja |