Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Rozwój szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków® - zapraszamy do udziału w szkoleniu i procesie certyfikacji

Rozwój szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków® - zapraszamy do udziału w szkoleniu i procesie certyfikacji

2022-06-28


Zapraszamy producentów wytwarzających tradycyjne produkty żywnościowe z województwa świętokrzyskiego do wzięcia udziału w szkoleniu oraz procesie certyfikacji nadania marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®. Nabór trwa do 5 lipca 2022 r.

Uczestnikami szkolenia mogą być kandydaci, którzy poddadzą się procesowi certyfikacji na szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków, np. rolnicy (właściciele gospodarstw rolniczych, rybackich, pszczelarskich i innych) z województwa świętokrzyskiego prowadzący przetwórstwo tradycyjne żywności - jej sprzedaż w miejscu wytwarzania oraz na rynek lokalny, byli uczestnikami konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” lub laureatami konkursów krajowych na najlepszy produkt tradycyjny, regionalny bądź ich produkty wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych.

Warunkiem przystąpienia do szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków ® jest:

  • udział w szkoleniu nt.: „Rozwój rynku produktów żywnościowych wysokiej jakości w oparciu o funkcjonowanie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, które odbędzie się 12 lipca 2022 r. w Zagrodzie Wieś.Co w Skarżysku-Kamiennej, ul. Jodłowa 49

oraz

  • poddanie się Certyfikacji, którą przeprowadzi niezależny Zespół certyfikujący. Podmioty, które otrzymają rekomendację Zespołu oraz Certyfikat ŚKS otrzymają również prawo posługiwania się nazwą oraz znakiem marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®.

Celem funkcjonowania szlaku jest promocja wysokiej jakości żywności regionalnej, niskoprzetworzonej, wytwarzanej na małą skalę przez lokalnych wytwórców regionu świętokrzyskiego, wzmocnienie tożsamości regionalnej, stymulowanie ruchu turystycznego poprzez rozwój atrakcyjności kulinarnej regionu oraz wsparcie rozwoju sieci sprzedaży żywności tradycyjnej.

Zainteresowanych prosimy o zapoznanie się z regulaminem certyfikacji oraz przesłanie karty zgłoszenia udziału w szkoleniu wraz z załącznikami (dokumentacja do pobrania poniżej):

  • pocztą tradycyjną na adres:
    ŚODR Modliszewice
    Modliszewice, ul. Piotrkowska 30,
    26-200 Końskie 
    z dopiskiem „Szlak ŚKS”
  • lub pocztą elektroniczną na adres mailowy:

Liczba podmiotów, która weźmie udział w operacji jest ograniczona.

Szczegółowe informacje dotyczące naboru na szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków® można uzyskać w dziale Rozwoju Obszarów Wiejskich Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Kontakt

  • Jolanta Krupa
    Kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich
    kom.: 507 111 240
  • Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich
    tel.: 41 372 22 84 do 86 

Certyfikacja podmiotów realizowana będzie przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach operacji własnej pn.: „Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości”, w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) - Plan Operacyjny KSOW na lata 2022-2023.

kategoria: Powiązane pliki [5]
Format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
docx Karta zgłoszenia uczestnictwa 2022-06-29 103,47KB pobierz plik: Karta zgłoszenia uczestnictwa
pdf Program szkolenia 2022-06-29 514,58KB pobierz plik: Program szkolenia
pdf Zał. nr 3 w tym 3.1-3.4 Karta zgłoszenia podmiotu do certyfikacji 2022-06-29 0,9MB pobierz plik: Zał. nr 3 w tym 3.1-3.4 Karta zgłoszenia podmiotu do certyfikacji
pdf Regulamin certyfikacji ŚKS 2022-07-11 785,54KB pobierz plik: Regulamin certyfikacji ŚKS
pdf Zał. nr 2 Karta Oceny Certyfikacja 2022-07-22 682,95KB pobierz plik: Zał. nr 2 Karta Oceny Certyfikacja

udostępnij
do góry