Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Seminarium podsumowujące w ramach działania "Transfer wiedzy i działalność informacyjna"

Seminarium podsumowujące w ramach działania "Transfer wiedzy i działalność informacyjna"

2024-10-23

23.10.2024 roku w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się seminarium podsumowujące końcowy etap realizacji operacji finansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”, Poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” na temat „Bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, owce, kozy, króliki, kurczęta rzeźne i kury nioski, ubój zwierząt i przetwarzanie produktów mięsnych oraz przetwórstwo mleka”.

Celem operacji jest upowszechnienie wśród rolników dobrych praktyk lub innowacyjnych rozwiązań stosowanych w ekologicznym systemie produkcji żywności. 

W trakcie seminarium uczestnicy wysłuchali wykładów na temat stosowanych praktyk rolniczych oraz rozwiązań i wdrożeń w ramach projektu, które zostały zaprezentowane przez opiekunów naukowych — przedstawicieli Instytutu Zootechniki w Balicach, dr inż. Martynę Małopolską, dr inż. Iwonę Skomoruchę, dr inż. Ewę Sosnówkę-Czajkę, dr inż. Pawła Radomskiego oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dr inż. Paulinę Nazar.

W ramach operacji na terenie całego kraju w gospodarstwach lub podmiotach przygotowujących produkty rolnictwa ekologicznego, posiadających aktualne ekologiczne certyfikaty zgodności produkcji z wymaganiami rolnictwa ekologicznego w zakresie objętym tematem demonstracji założono 235 obiektów demonstracyjnych w tym trzynaście w województwie świętokrzyskim.

W obiektach tych przeprowadzono demonstracje z

  • produkcji roślinnej: zboża, rzepak, kukurydza, ziemniaki, bobowate i ich mieszanki, warzywa, sady, rośliny jagodowe i zioła;
  • produkcji zwierzęcej: bydło mięsne, mleczne, świnie, owce, kozy, króliki, kurczęta rzeźne, pasieki, kury nioski, akwakultura;
  • przetwórstwa: mleka, mięsa, zbóż, owoców lub warzyw, oraz uboju zwierząt;

Autor: Magdalena Jach

udostępnij
do góry