Dwa produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały statuetki „PERŁY 2019”, prestiżowe nagrody przyznawane przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
Wyróżnione produkty to:
|
|
Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się podczas Wielkiego Finału Konkursu NKD na Targach Smaki Regionów w Poznaniu (29 września br. o godz. 13.00 w pawilonie 11 - tzw. Iglica). Uroczystościom jak co roku towarzyszyć będzie prezentacja oferty perłowiczów podczas tzw. „Wielkiej Degustacji Perłowej”. Warto przypomnieć, że zarówno rytwiański karp wędzony jak i lody jagodowe ze Złotej zostały laureatami pierwszych nagród XVIII edycji konkursu NKD na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego, który odbył się w Kielcach w 2018 roku. Zostały one również nominowane do nagrody krajowej Perły 2019 przez jury tegorocznej edycji konkursu wojewódzkiego NKD.
Producentom gratulujemy tych wyjątkowych nagród i życzymy dalszych sukcesów. Państwa, konsumentów zapraszamy do odwiedzenia gospodarstwa rybackiego w Rytwianach i cukierni na Złotej i do skosztowania nagrodzonych rarytasów.
Więcej informacji o produktach tradycyjnych na stronie szlaku kulinarnego ŚKS: www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl .
Teresa Wąsik