Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Statuetki „PERŁY 2019” dla produktów regionalnych z województwa świętokrzyskiego

Statuetki „PERŁY 2019” dla produktów regionalnych z województwa świętokrzyskiego

2019-09-16

Dwa produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały statuetki „PERŁY 2019”, prestiżowe nagrody przyznawane przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

Wyróżnione produkty to:

  • Rytwiański karp wędzony

    producent: "Rytwiański Karp" Wacław Szczoczarz,
    Szczeka 50, gm. Rytwiany (pow. staszowski)
  • Lody jagodowe ze Złotej

    producent: Zakład Cukierniczy Janusz Poniewierski,
    Kielce ul. Złota 20

Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się podczas Wielkiego Finału Konkursu NKD na Targach Smaki Regionów w Poznaniu (29 września br. o godz. 13.00 w pawilonie 11 - tzw. Iglica). Uroczystościom jak co roku towarzyszyć będzie prezentacja oferty perłowiczów podczas tzw. „Wielkiej Degustacji Perłowej”. Warto przypomnieć, że zarówno rytwiański karp wędzony jak i lody jagodowe ze Złotej zostały laureatami pierwszych nagród XVIII edycji konkursu NKD na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego, który odbył się w Kielcach w 2018 roku. Zostały one również nominowane do nagrody krajowej Perły 2019 przez jury tegorocznej edycji konkursu wojewódzkiego NKD.

Producentom gratulujemy tych wyjątkowych nagród i życzymy dalszych sukcesów. Państwa, konsumentów zapraszamy do odwiedzenia gospodarstwa rybackiego w Rytwianach i cukierni na Złotej i do skosztowania nagrodzonych rarytasów.

Więcej informacji o produktach tradycyjnych na stronie szlaku kulinarnego ŚKS: www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl .

Teresa Wąsik

udostępnij
do góry