W niedzielę, 14 lipca w Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej, u stóp Świętego Krzyża odbyło się już po raz dziewiąty Świętokrzyskie Święto Zalewajki, którego organizatorem było Centrum Tradycji, Turystyki i Kultury Gór Świętokrzyskich w Bielinach.
W tym roku o miano najlepszej zalewajki walczyło 17 zespołów. Każda z przygotowanych zup była wyjątkowa, smaczna, ugotowana według innej receptury.
Podczas tegorocznego Święta Zalewajki miał miejsce półfinał konkursu „Bitwa Regionów”, którego organizatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Za najlepsze danie w naszym województwie została uznana kapusta kiszona zasmażana z boczkiem, miodem, oraz chrupiącym żeberkiem przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Topoli z powiatu kazimierskiego. Panie będą reprezentować województwo świętokrzyskie w finale krajowym, który odbędzie się podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu (28-30 września br.).
Swoje stoisko promocyjno-informacyjne przygotował Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach promujący Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich wśród lokalnych przetwórców, producentów żywności. Stoiska promocyjne przygotowali również: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Ale Święto Zalewajki to nie tylko konkurs. Organizatorzy zadbali o bogaty program artystyczny oraz wystawców. Przez cały czas trwania imprezy na scenie występowały lokalne zespoły taneczne i wokalne.
Monika Sadowska