"Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji" to publikacja opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. "Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich".
Celem operacji jest zainicjowanie i rozwój współpracy między podmiotami i osobami działających w branży turystycznej, gastronomicznej, kołami gospodyń wiejskich, rolnikami, producentami żywności na małą skalę oraz wskazanie im innowacyjnych kierunków działań mogących prowadzić do powstania zintegrowanego systemu współpracy skupiającego różnego rodzaju działalności okołorolnicze, przy szczególnym wykorzystaniu walorów regionalnych (turystyka i agroturystyka), sieci tematycznych (szlaki kulinarne, enoturystyczne) i regionalnej żywności wysokiej jakości (żywność tradycyjna wytwarzana na bazie regionalnych receptur, sprzedaż w ramach krótkich łańcuchów dostaw) oraz w oparciu o dobre przykłady, które odniosły sukces.
Społeczeństwo kraju, regionu cechuje swoista kultura, tradycja, która jest nieodłącznym elementem własnej tożsamości. Szczególnie w aspekcie kulinarnym kultura regionu i tradycje są mocno uwidocznione i kultywowane. Region świętokrzyski jest tego przykładem, a sprawy kulinarne stanowią tu mocny trzon. Niniejsza publikacja przedstawia zbiór wybranych przepisów potraw i produktów tradycyjnych przetworzonych z surowców lokalnych i w oparciu o stare receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Publikacja jest również inspiracją do działań dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego, które sięgają lub dopiero sięgną po całe bogactwo dziedzictwa kulinarnego naszego pięknego regionu świętokrzyskiego. Publikacja stanowi idealną wizytówkę regionu świętokrzyskiego w aspekcie dziedzictwa kulinarnego, a także jest prezentacją jak wiele inicjatyw, obok typowego rolnictwa, realizowanych jest na obszarach wiejskich, które łączą i pozwalają na współpracę pomiędzy podmiotami i osobami działających w branży turystycznej, gastronomicznej, kołami gospodyń wiejskich, rolnikami oraz producentami żywności na małą skalę.
Liczmy, że publikacja wspomagać będzie transfer wiedzy nt. usług okołorolniczych jako innowacyjnego podejścia do rozwoju obszarów wiejskich na przykładzie lokalnych przedsięwzięć i w oparciu o żywność tradycyjną, jak również będzie źródłem informacji i inspiracją do rozpoczęcia bądź rozwoju działalności okołorolniczej na bazie zasobów gospodarstw rolnych. Rozpowszechnienie publikacji wśród rolników oraz podmiotów i instytucji działających na rzecz rozwoju obszarów wiejskich przyczyni się do zwiększenia skuteczności transferu wiedzy oraz umożliwi budowanie sieci kontaktów między podmiotami już prowadzącymi takie działalności oraz zupełnie nowymi.
Zapraszamy do lektury.
Jolanta Krupa
Kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich
oraz koordynator projektu
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
Publikacja "Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji" | 2021-12-13 | 11,5MB | pobierz plik: Publikacja "Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji" |