Miło nam poinformować, że trzy produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego otrzymały statuetki „Perła 2022” dla wyjątkowych produktów tradycyjnych. Prestiżowe nagrody przyznawane są przez krajową kapitułę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
W tym roku wręczenie „Pereł” odbyło się w niedzielę, 25 września w Poznaniu. Wielki Finał XXI edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo zorganizowano podczas Targów Smaki Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Nagrodę „Perła 2022” otrzymały trzy produkty z województwa świętokrzyskiego:
Chleb wiejski wypiekany jest według receptury niezmiennej od 75 lat. Piekarnia została założona w 1946 roku przez dziadka obecnych właścicieli i jest miejscem tradycyjnego, rodzinnego wytwarzania wyrobów piekarniczych.
Sok jabłkowy z Bielin w 2013 roku otrzymał nagrodę główną w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Rodzinna tradycja uprawy drzew owocowych sięga 1935 roku, kiedy to posadzono pierwsze drzewa owocowe - jabłonie, grusze, czereśnie i śliwy. Rozwój sadownictwa został wstrzymany poprzez wybuch II Wojny Światowej. Dopiero w 1973 roku ojciec obecnej właścicielki, kontynuując rodzinną tradycję, postanowił powiększyć areał sadu. Posadził wówczas jabłonie na powierzchni 5 hektarów. Od tamtej pory nieprzerwanie sad jest uprawiany i daje dorodne, doskonałej jakości owoce. Będąc w posiadaniu tak dużej ilości owoców naturalną koleją rzeczy było wytwarzanie soku jabłkowego do codziennej konsumpcji.
Olej rydzowy z Mikułowic otrzymał w 2017 roku pierwszą nagrodę w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”- w kategorii produkty zbożowe. Wytłaczany jest z lnianki, zwanej po staropolsku „rydzem”, „rydzykiem” czy „ryżykiem”. Nazwa ta odnosi się do koloru ziaren, z których pozyskuje się olej, a które barwą przypominają rydza. Lnianka to roślina o wielu zaletach zdrowotnych. Jest łatwa w uprawie. Charakteryzuje ją mrozoodporność, brak poważniejszych chorób i szkodników, wczesny zbiór, praktycznie nie wymaga stosowania środków ochrony roślin. Lnianka siewna do produkcji oleju w Olejarni Zagłoby pochodzi z upraw zlokalizowanych na terenie Szanieckiego Parku Krajobrazowego. Duże nasłonecznienie w okresie wegetacji wpływa na niespotykany smak i aromat oleju tłoczonego tradycyjną metodą. Właściciel Olejarni Zagłoby Mariusz Roszkowski posiada unikatową prasę tłokową liczącą ponad 150 lat.
Wszystkim producentom gratulujemy tych wyjątkowych nagród i życzymy dalszych sukcesów.
Jolanta Krupa