Tegoroczne targi rolnictwa ekologicznego organizowane w Kielcach pod nazwą ECO-STYLE za nami. Tym razem trzydniowe prezentacje producentów przetwórców, handlowców i instytucji obsługujących rolnictwo ekologiczne połączone w tym roku z innymi targami (AGROTRAVEL & ACTIVE LIFE, OGRÓD i TY) cieszyły się podobną frekwencją jak w latach poprzednich.
Na targach kilkudziesięciu wystawców, w tym sklepy internetowe, sieci handlowe i gastronomiczne prezentowały swoje ekologiczne produkty spożywcze i regionalne, ekologiczne środki czystości, produkty dla dzieci i urządzenia AGD do produkcji naturalnych produktów spożywczych. Prezentowały się również stowarzyszenia, jednostki certyfikujące , gospodarstwa i przetwórnie ekologiczne oraz instytucje obsługujące rolnictwo ekologiczne.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Kielce zorganizował konferencje „Jak odnieść sukces w rolnictwie ekologicznym? Produkcja, sprzedaż, znakowanie”. Prelegentami byli: Jacek Toś - dyrektor OT KOWR w Kielcach, Marian Szałda - kierownik działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska ŚODR, Wojciech Baran - przedstawiciel Jednostki Certyfikującej Ekogwarancja oraz Czesław Meus - arcymistrz piekarski ze Stowarzyszenia Polska Ekologia. Dla uczestników spotkania KOWR przygotował przekąski z produktów tradycyjnych i regionalnych. Mimo wielu obaw organizatorów konferencja cieszyła się dużym powodzeniem.
Swoje stoiska promocyjne miały instytucje obsługujące i pracujące na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego jak: ŚODR, KOWR, JC ECOGWARANCJA, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych ,,POLSKA EKOLOGIA" i szereg innych.
Na stoisku ŚODR zwiedzający i zainteresowani mogli uzyskać informacje na temat zasad prowadzenia produkcji ekologicznej i zasad wsparcia dla rolnictwa ekologicznego. Informacji i porad udzielali również doradcy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Na targach prezentowały się również świętokrzyskie gospodarstwa ekologiczne - niestety niewiele. W świętokrzyskim w systemie rolnictwa ekologicznego pracuje ponad 700 gospodarstw. Część z nich, z powodzeniem funkcjonuje na rynku od kilkunastu lat, ma stałą grupę odbiorców i opinię solidnego producenta. Ta grupa nie ma kłopotów ze sprzedażą warzyw i owoców ekologicznych, które produkuje pod potrzeby swoich odbiorców, w ramach zawartych umów kontraktacyjnych. Są w tym gospodarstwa, które kilka lat temu prezentowały się na targach ekologicznych w Kielcach i dzięki temu i własnej ciężkiej pracy dziś z sukcesem funkcjonują na rynku.
Marian Szałda