Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Uwaga na glutaminian sodu!

Uwaga na glutaminian sodu!

2018-03-29

Glutaminian sodu (MSG) to sól sodowa kwasu glutaminowego - substancja pozyskiwana syntetycznie, występuje pod postacią białych kryształków lub proszku. Jest jednym z wielu dodatków dodawanych do żywności, klasyfikowany w grupie substancji wzmacniających smak i zapach. Posiada on właściwości wzmacniania lub przedłużania czasu trwania wrażeń smakowych. Nadaje żywności charakterystyczny smak „umami”, który został określony jako piąty podstawowy smak obok słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Glutaminian sodu oznaczany jest na produktach spożywczych symbolem E621. Substancje dające smak umami w połączeniu ze składnikami zawartymi w żywności uwypuklają jej naturalny smak zwiększając tym samym ogólną smakowitość. Smak ten opisywany jest jako mięsny, bulionowy, rosołowy.

Glutaminian sodu jest dodawany do dań i produktów przetworzonych o intensywnym smaku i zapachu, takich jak:

  • zupy i sosy w proszku,
  • pasztety, konserwy i wędliny,
  • chipsy i słone przekąski,
  • wyroby cukiernicze,
  • przyprawy warzywne i kostki rosołowe.

Nadmierne spożycie MSG może mieć negatywne konsekwencje dla organizmu człowieka:

  • nadwaga i otyłość,
  • bóle głowy,
  • duszności i astma,
  • pogorszenie wzroku,
  • zaburzenia pracy układu nerwowego,
  • nadpobudliwość,
  • nudności.

Glutaminian sodu znajduje się w wykazie dodatków dozwolonych do stosowania, zatem możemy przyjąć, iż jest bezpieczny dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, że wymienione wyżej produkty są niezdrowe - ze względu na to, że są wysoko przetworzone. Czytajmy etykiety i na ile to możliwe nie spożywajmy MSG w nadmiarze, a smak potraw wydobywajmy używając naturalnych składników i przypraw.

Monika Szmit

Źródło:

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. 2010, Nr 232, poz. 1525)
  • Kostyra E., Substancje wzmacniające smak - fakty i fikcje, Wszechnica żywieniowa, 2009
  • www.poradnikzdrowie.pl
udostępnij
do góry