Glutaminian sodu (MSG) to sól sodowa kwasu glutaminowego - substancja pozyskiwana syntetycznie, występuje pod postacią białych kryształków lub proszku. Jest jednym z wielu dodatków dodawanych do żywności, klasyfikowany w grupie substancji wzmacniających smak i zapach. Posiada on właściwości wzmacniania lub przedłużania czasu trwania wrażeń smakowych. Nadaje żywności charakterystyczny smak „umami”, który został określony jako piąty podstawowy smak obok słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Glutaminian sodu oznaczany jest na produktach spożywczych symbolem E621. Substancje dające smak umami w połączeniu ze składnikami zawartymi w żywności uwypuklają jej naturalny smak zwiększając tym samym ogólną smakowitość. Smak ten opisywany jest jako mięsny, bulionowy, rosołowy.
Glutaminian sodu jest dodawany do dań i produktów przetworzonych o intensywnym smaku i zapachu, takich jak:
Nadmierne spożycie MSG może mieć negatywne konsekwencje dla organizmu człowieka:
Glutaminian sodu znajduje się w wykazie dodatków dozwolonych do stosowania, zatem możemy przyjąć, iż jest bezpieczny dla zdrowia. Należy jednak pamiętać, że wymienione wyżej produkty są niezdrowe - ze względu na to, że są wysoko przetworzone. Czytajmy etykiety i na ile to możliwe nie spożywajmy MSG w nadmiarze, a smak potraw wydobywajmy używając naturalnych składników i przypraw.
Monika Szmit
Źródło: