27 czerwca 2018 roku w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie odbyło się seminarium pt.: „Produkcja żywności w gospodarstwach rolniczych w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD)”, w którym wzięli udział doradcy z Ośrodków Doradztwa Rolniczego z całego kraju.
Uczestnicy wysłuchali wykładów dotyczących:
których prelegentami byli prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski oraz dr Beata Bartodziejska.
Kierownicy poszczególnych Zakładów IBPRS przedstawili zakres ich działalności, jak również ofertę współpracy jaką może zaoferować Instytut.
Rozmawiano o produkcji żywności przez małych przetwórców i bezpieczeństwie żywności, które jest nieodzownym elementem wytwarzania żywności.
Podkreślono kwestię żywności wyprodukowanej w gospodarstwie i jej sprzedaży, która w Polsce kreuje się na poziomie 2% - i jest bardzo niska na tle innych krajów Unii Europejskiej - w których 20% zbywanej żywności jest produkowana lokalnie. Dzięki takiej formie sprzedaży rolnik - producent może poznać potrzeby i oczekiwania klienta, szybko zareagować na zmianę jego upodobań, a przede wszystkim poprawić dochody gospodarstwa. Konsumenci mogą kupić świeży towar pochodzący od znanych i sprawdzonych producentów, jak również uzyskać informację na temat produktów i sposobie ich pozyskiwania. Zastanawiano się w jaki sposób pomóc rolnikom, którzy mają możliwość wytwarzać żywność jak również podnieść iść świadomość by żywność była bezpieczna czyli wolna od zagrożeń fizycznych, biologicznych, chemicznych.
Monika Szmit