Zdrowie gleby to stan, w którym gleba wypełnia w sposób optymalny swoje funkcje ekosystemowe. Definicja ta jest stosowana w gleboznawstwie amerykańskim i europejski. Zastąpiła ona określenie jakości gleby, ponieważ zwiększyła się liczba funkcji jakie gleba powinna spełniać: na przykład sekwestracja dwutlenku węgla.
Zdrowa gleba powinna charakteryzować się odpowiednim odczynem, który jest opisywany wartością ph. Optymalny współczynnik ph gleby możemy uzyskać zabiegiem wapnowania. Jest to jedna z najważniejszych praktyk rolniczych oddziałujących na zdrowie gleby i spełniane przez nią funkcje. Wapnowanie ma wpływ między innymi na ilość i jakość plonów, zwiększenie różnorodności biologicznej roślin i mikroorganizmów glebowych oraz wpływa na właściwości retencyjne gleby.
Wapnowanie gleb wapnem węglanowo-magnezowym przyczynia się do zwiększenia zawartości magnezu w roślinach, warzywach i owocach. Zwiększa również dostępność tego cennego dla zdrowia człowieka makroelementu, zgodnie z regułą zdrowa gleba to zdrowe rośliny, zdrowe zwierzęta i zdrowy człowiek.
W planowanych działaniach i programach badawczych Komisji Europejskiej określono Misję Zdrowa Gleba. W ramach tej misji prowadzone są badania i wydawane publikacje na temat gleb: ich zdrowia, ochrony żyzności, regeneracji. Wprowadzono również monitoring stanu gleb.
Krzysztof Domagała
Literatura:
Rolnictwo regeneratywne. Na czym polega i od czego zacząć zmiany? - AgroNews