Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Wapnowanie ważne dla zdrowia gleb

Wapnowanie ważne dla zdrowia gleb

2024-08-01

Zdrowie gleby to stan, w którym gleba wypełnia w sposób optymalny swoje funkcje ekosystemowe. Definicja ta jest stosowana w gleboznawstwie amerykańskim i europejski. Zastąpiła ona określenie jakości gleby, ponieważ zwiększyła się liczba funkcji jakie gleba powinna spełniać: na przykład sekwestracja dwutlenku węgla.

Zdrowie gleby ma znaczenie w:

  • utrzymaniu produktywności roślin;
  • dostarczaniu wysokiej jakości żywności;
  • produkcji odpowiedniej ilości i jakości paszy dla zwierząt;
  • zapewnieniu odpowiedniej ilości surowców dla biogospodarki;
  • zwiększeniu różnorodności biologicznej roślin uprawnych i mikroorganizmów glebowych;
  • poprawie gospodarki wodnej;
  • biosekwestracji dwutlenku węgla w roślinach i glebie;

Zdrowa gleba powinna charakteryzować się odpowiednim odczynem, który jest opisywany wartością ph. Optymalny współczynnik ph gleby możemy uzyskać zabiegiem wapnowania. Jest to jedna z najważniejszych praktyk rolniczych oddziałujących na zdrowie gleby i spełniane przez nią funkcje. Wapnowanie ma wpływ między innymi na ilość i jakość plonów, zwiększenie różnorodności biologicznej roślin i mikroorganizmów glebowych oraz wpływa na właściwości retencyjne gleby.

Wapnowanie gleb wapnem węglanowo-magnezowym przyczynia się do zwiększenia zawartości magnezu w roślinach, warzywach i owocach. Zwiększa również dostępność tego cennego dla zdrowia człowieka makroelementu, zgodnie z regułą zdrowa gleba to zdrowe rośliny, zdrowe zwierzęta i zdrowy człowiek.

W planowanych działaniach i programach badawczych Komisji Europejskiej określono Misję Zdrowa Gleba. W ramach tej misji prowadzone są badania i wydawane publikacje na temat gleb: ich zdrowia, ochrony żyzności, regeneracji. Wprowadzono również monitoring stanu gleb.

Krzysztof Domagała

Literatura:

Koalicja Zdrowe Gleby

Zdrowie gleb: korzystny wpływ zdrowych gleb na produkcję żywności, dobro człowieka, środowisko naturalne i klimat (europa.eu)

Rolnictwo regeneratywne. Na czym polega i od czego zacząć zmiany? - AgroNews

 

udostępnij
do góry