Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Warsztaty z zakresu technologii ekologicznej produkcji ogrodniczej

Warsztaty z zakresu technologii ekologicznej produkcji ogrodniczej

2018-06-08

Instytut Ogrodnictwa zaprasza na warsztaty z zakresu technologii ekologicznej produkcji ogrodniczej, które odbędą się w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa (Nowy Dwór - Parcela) w dniu 20 czerwca 2018 r.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

Szkolenie jest realizowane w ramach zadań 3.4 i 5.1 Programu Wieloletniego „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”.

Zgłoszenia uczestników przyjmuje:

  • mgr Katarzyna Bisko
    tel. 46 834 53 77
    tel. kom. 500 101 798
    e-mail:

 

PROGRAM

10.00 -10.20

Otwarcie warsztatów - prof. dr hab. Małgorzata Korbin, Dyrektor IO

10.20 - 10.45

Szanse dla rozwoju ekologicznej produkcji owoców w Polscem - dr hab. Elżbieta Rozpara, kierownik Zakładu Odmianoznawstwa i koordynator badań z zakresu ekologicznej produkcji owoców, IO

10.45 -11.10

Procedura podejmowania działalności w systemie rolnictwa ekologicznego - podstawowe zasady - Barbara Sazońska, CDR Radom

11.10 -11.30

Przerwa kawowa

11.30 -11.55

Odmiany jabłoni do ekologicznej uprawy - dr Dorota Kruczyńska, IO

11.55 -12.20

Wpływ podkładek na plonowanie i jakość owoców w ekologicznym sadzie jabłoniowym - dr Paweł Bielicki, mgr Marcin Pąśko, IO

12.20 -12.50

Szkodniki sadów i jagodników oraz możliwości ich zwalczania w uprawach ekologicznych - dr Małgorzata Tartanus, mgr Witold Danelski, IO

12.50 - 13.15

Problemy w ochronie sadów przed chorobami - dr Agata Broniarek-Niemiec, mgr Sylwester Masny, IO

13.15 -13.45

Lunch

13.45 -14.10

Fauna pożyteczna i jej rola w ograniczaniu szkodników ekologicznych upraw sadowniczych - dr Małgorzata Sekrecka, IO

14.10 - 14.35

Odmiana - istotny czynnik w ekologicznej produkcji owoców jagodowych (malina, jeżyna, truskawka, porzeczka) - dr Maria Buczek SZD Brzezna Sp. z o.o.

14.35 -15.00

Mniej znane gatunki sadownicze o dużej wartości dla zdrowia człowieka, przydatne do upraw ekologicznych - dr hab. Elżbieta Rozpara, mgr Tomasz Golis, IO

15.00 -15.15

Przerwa kawowa

Zapraszamy.

 

udostępnij
do góry