W tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów” (NKD) w szranki stanęło aż 41 produktów regionalnych i tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego. Finał konkursu odbył się w niedzielę 25 maja 2025 r. w Tokarni na terenie skansenu „Muzeum wsi kieleckiej”.
Produkty zgłoszone do konkursu oceniane były w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne (bezalkoholowe i alkoholowe) oraz inne produkty regionalne. Spośród wszystkich zgłoszonych produktów, wyłoniono jedenaście najlepszych, które zdobyły nagrody główne. W trakcie wydarzenia przyznano również nominacje do nagrody „PERŁA 2025”.
Zapraszamy do obejrzenia wideorelacji z tego wydarzenia. Pełna relacja z konkursu NKD 2025, w tym jego wyniki: Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów 2025. Relacja i wyniki konkursu.
Lektor: Lilianna Pałgan
Zdjęcia i montaż: Michał Kowalczyk
Music by: www.bensound.com, artist: Yunior Arronte, license code: ZE50DQITDM0MK8YG