Zapraszamy do obejrzenia filmu stanowiącego podsumowanie konferencji pt. „Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe — od badań naukowych po wdrożenie”, która odbyła się 11 kwietnia 2025 roku w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Konferencja stanowiła podsumowanie trzech świętokrzyskich projektów innowacyjnych. W pierwszym z nich opracowano linię technologiczną do produkcji preparatów czosnkowych o wysokim potencjale prozdrowotnym, łączących właściwości czosnku kiszonego oraz czarnego czosnku uzyskiwanego w procesie kontrolowanego starzenia. W drugim projekcie stworzono prototyp opryskiwacza do olejowego oprysku drobnokroplistego wraz z technologią precyzyjnego doboru parametrów oprysku mieszaniną cieczy oleistych. Trzeci projekt dotyczył przeprowadzenia badań nad wpływem udoskonalonych technologii wykorzystujących gazy obojętne w procesie przedfermentacyjnej obróbki moszczu na jakość chemiczną, sensoryczną oraz właściwości nutraceutyczne win białych i różowych.
Więcej o wydarzeniu:
Zapraszamy do oglądania.
Więcej o projektach:
W filmie wystąpili m.in.: Dyrektor ŚODR Modliszewice Agnieszka Pietrzak, dr inż. Łukasz Nowakowski z Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Czerniak, Dyrektor Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowego Instytutu Badawczego dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS, dr hab. inż. Katarzyna Golan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Zdjęcia i montaż: Michał Kowalczyk
Lektor: Lilianna Pałgan
Music by: bensound.com, license code: CXLL22J9DRUKXKWC