Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych - zakończenie projektu w Świętokrzyskim

Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych - zakończenie projektu w Świętokrzyskim

2024-12-31

 Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”, w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja realizowana w ramach Konsorcjum, którego liderem jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.


Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Modliszewicach zakończył realizację operacji pn. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”. Projekt realizowany był przez konsorcjum, w którym uczestniczyli: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, oddział w Radomiu- lider projektu, Instytuty Naukowe oraz Ośrodki Doradztwa Rolniczego.

Celem poddziałania było upowszechnienie innowacyjnych rozwiązań i dobrych praktyk, które umożliwiły ostatecznym odbiorcom praktyczne zapoznanie się z rozwiązaniami, które zostały już przetestowane i są możliwe do stosowania w różnych sektorach produkcji rolnej, leśnej i w przetwórstwie rolno-spożywczym.

Realizacja projektu polegała na założeniu i przeprowadzeniu demonstracji, tj. praktycznych sesji szkoleniowych, zgodnie z instrukcjami opracowanymi przez instytuty naukowe w gospodarstwach posiadających certyfikat rolnictwa ekologicznego.

W Świętokrzyskim projekt zakładał przeszkolenie łącznie 356 osób, z terenu województwa, które dwukrotnie wezmą udział w demonstracjach z produkcji roślinnej oraz zwierzęcej, a przypadku ubojni i przetwórstwa jednokrotnie.

Pierwszy etap realizacji operacji

Na terenie województwa świętokrzyskiego założono jeden obiekt demonstracyjny w gospodarstwie Wacława Szczoczarza w Rytwianach w powiecie staszowskim. Tematem demonstracji było „Określenie możliwości chowu karpi w warunkach równoczesnego chowu ekologicznego i konwencjonalnego w jednym obiekcie stawowym, zgodnie z wymogami dla ekologicznej akwakultury”. W demonstracji udział wzięli uczestnicy z województwa świętokrzyskiego, małopolskiego, podkarpackiego i opolskiego. 

  • Zorganizowano wyjazdy na demonstrację z zakresu przetwórstwa mięsa, mleka oraz zbóż do Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu.

W pierwszym etapie łącznie przeszkolono czterdzieści cztery osoby z województwa świętokrzyskiego oraz trzydzieści sześć osób z innych województw.

Drugi etap realizacji operacji

W województwie świętokrzyskim założono łącznie dwanaście obiektów demonstracyjnych nt.:

Rośliny jagodowe — trzy obiekty demonstracyjne:

  • Gospodarstwo Agaty Machockiej w Cisowie — powiat kielecki;
  • Gospodarstwo Krzysztofa Króla w Brześciu — powiat skarżyski;
  • Gospodarstwo Krzysztofa Cieślika w Pawłowie — powiat starachowicki;

Zboża — dwa obiekty demonstracyjne:

  • Gospodarstwo Marka Bomby w Łachowie — powiat włoszczowski;
  • Gospodarstwo Bogdana Chary w Jasieniu — powiat staszowski; 

Rzepak — jeden obiekt demonstracyjny:

  • Gospodarstwo Jakuba Chudzika w Zalesiu — powiat kielecki;

Warzywa — dwa obiekty demonstracyjne:

  • Gospodarstwo Anny Drypy w Lipniku — powiat opatowski;
  • Gospodarstwo Piotra Laska w Kurowie — powiat opatowski;

Sady — jeden obiekt demonstracyjny:

  • Gospodarstwo Piotra Laska w Kurowie — powiat opatowski;

Przetwórstwo owoców i warzyw — jeden obiekt demonstracyjny.

  • Gospodarstwo Agaty Machockiej w Cisowie — powiat kielecki;

Kozy — jeden obiekt demonstracyjny:

  • Gospodarstwo Macieja Dybowskiego w Słupcu — powiat staszowski;

Owce — jeden obiekt demonstracyjny:

  • Gospodarstwo Marka Bomby w Łachowie — powiat włoszczowski;

Zorganizowano wyjazdy na dziesięć demonstracji do województw: podkarpackiego, lubelskiego, mazowieckiego oraz warmińsko — mazurskiego. Wizyt obejmowały swym zakresem następujące działy produkcji:

Produkcja roślinna — kukurydza, ziemniaki, bobowate i ich mieszanki, zioła, oraz przeciwdziałanie znoszeniu środków ochrony roślin konwencjonalnych, zielona infrastruktura.

Produkcja zwierzęca — bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, króliki, kury nioski, pszczoły.

W drugim etapie łącznie przeszkolono 292 osoby z województwa świętokrzyskiego oraz 142 osoby z innych województw. Zakończono jedenaście demonstracji na terenie województwa.

Trzeci etap realizacji operacji  

  • Zakończono demonstrację z Rzepaku, była to ostatnia demonstracja realizowana na terenie województwa świętokrzyskiego.
  • Zorganizowano wyjazdy na cztery demonstracje z produkcji zwierzęcej (kurczęta rzeźne, ubojnia, kozy oraz świnie — druga wizyta) do województw: lubelskiego, mazowieckiego.

W trzecim etapie w demonstracjach wzięło udział dwudziestu uczestników z województwa świętokrzyskiego.

Przeprowadzono dwa seminaria podsumowujące dla łącznie stu uczestników:

23.10.2024 roku w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach seminarium podsumowujące temat: Bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, owce, kozy, króliki, kurczęta rzeźne i kury nioski, ubój zwierząt i przetwarzanie produktów mięsnych oraz przetwórstwo mleka”.

  • Omówienie i podsumowanie wyników prowadzenia obiektów demonstracyjnych na dany temat demonstracji, ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk — Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy — Balice, dr Martyna Małopolska, dr Iwona Skomorucha, dr Ewa Sosnówka- Czajka. 
  • Marketing produktów i przetworów ekologicznych pochodzenia zwierzęcego — Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy — Balice, dr Paweł Radomski
  • Przeciwdziałanie chorobom i dobre praktyki weterynaryjne w ekologicznej produkcji zwierzęcej — Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, dr Paulina Nazar.

15.11.2024 roku w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Oddział w Sandomierzu seminarium podsumowujące temat: „Warzywa, sady, rośliny jagodowe, zioła, przetwórstwo owoców lub warzyw”.

  • Omówienie i podsumowanie wyników prowadzenia obiektów demonstracyjnych „warzywa, sady, rośliny jagodowe, zioła, przetwórstwo owoców lub warzyw”, ze szczególnym uwzględnieniem rekomendowanych elementów innowacyjnych i dobrych praktyk — Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego — Państwowy Instytut Badawczy dr Krystian Marszałek, Instytut Ogrodnictwa — Państwowy Instytut Badawczy Skierniewice dr Magdalena Ptaszek, dr Dorota Kruczyńska.
  • Marketing produktów i przetworów ekologicznych pochodzenia roślinnego — Instytut Ogrodnictwa — Państwowy Instytut Badawczy Skierniewice dr Piotr Brzozowski.
  • Zapobieganie znoszeniu środków ochrony roślin z pól konwencjonalnych, zielona infrastruktura — Instytut Ogrodnictwa — Państwowy Instytut Badawczy Skierniewice, mgr Waldemar Świechowski.

Dodatkowo rolnicy z województwa świętokrzyskiego uczestniczyli w:

  • Seminarium podsumowującym zorganizowanym przez Instytut Rybactwa Śródlądowego nt.: „Akwakultura” - dziesięciu uczestników.
  • Dwóch seminariach podsumowujących, zorganizowanych przez Instytut Zootechniki — Państwowy Instytut Badawczy w Balicach nt.: „Bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, owce, kozy, króliki, kurczęta rzeźne i kury nioski, ubój zwierząt i przetwarzanie produktów mięsnych oraz przetwórstwo mleka” - dwudziestu uczestników.
  • Dwóch seminariach podsumowujących, zorganizowanych przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach nt.: „Zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe), rzepak, kukurydza, ziemniaki, bobowate i ich mieszanki, przetwórstwo zbóż” - dwudziestu uczestników.
  • Dwóch seminariach podsumowujących, zorganizowanych przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu nt.: „Bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, owce, kozy, króliki, kurczęta rzeźne i kury nioski, ubój zwierząt i przetwarzanie produktów mięsnych oraz przetwórstwo mleka” oraz nt.: „Zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe), rzepak, kukurydza, ziemniaki, bobowate i ich mieszanki, przetwórstwo zbóż” - dwudziestu pięciu uczestników.

Realizacja całej operacji zakończyła się konferencją podsumowującą wyniki wszystkich demonstracji, które zostały przeprowadzone w trakcie całego projektu zorganizowaną przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu w dniach 10-11.12.2024 roku w Warszawie.

Magdalena Jach

Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych — zakończenie projektu w Świętokrzyskiem

 

udostępnij
do góry