Strona główna/Aktualności/Zdrowe odżywianie wzmacnia odporność

Zdrowe odżywianie wzmacnia odporność

2020-10-14

Jesień to okres częstych zmian pogodowych. Obniżona odporność organizmu prowadzi do przeziębień oraz infekcji wirusowych, np. grypy. Poprzez prawidłowe odżywianie,  odpowiednie zasady postepowania i aktywny styl życia możemy podnieść swoją odporność na infekcje szkodzące zdrowiu.

Korzystne dla naszej odporności jest umieszczenie w diecie następujących produktów:

  • nasiona roślin strączkowych,
  • produkty z pełnego ziarna: pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, płatki owsiane, brązowy ryż,
  • ryby,
  • warzywa (papryka, kapusta, buraki, cebula, marchew, czosnek),
  • owoce szczególnie bogate w witaminę C (cytryna, grejpfrut, kiwi, soki i dżemy z czarnej porzeczki, borówki amerykańskiej),
  • siemię lniane,
  • orzechy,
  • jogurty,
  • miody (lipowy, akacjowy, propolis),
  • zioła (np. kwiat lipy, czystek, czarny bez, dzika róża oraz soki z owoców leśnych - malina, jeżyna, żurawina).

Odpowiednia dieta bogata w warzywa i owoce oraz wykorzystanie popularnych ziół może zwiększyć naszą odporność na szkodliwe dla naszego organizmu infekcje i przeziębienia. Higiena osobista i odpowiednie postępowanie z produktami spożywczymi (dokładne mycie ich przed spożyciem) również wpływają na stan naszego zdrowia.

Krzysztof Domagała

udostępnij
do góry