Zapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XXI edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego.
Konkurs ma charakter otwarty. Może przystąpić do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego, spełniający kryteria regulaminu konkursu.
Jak co roku produkty oceniane będą w czterech kategoriach:
Do konkursu zapraszamy producentów wytwarzających produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających z tradycji regionu świętokrzyskiego. Produkty konkursowe powinny być wytwarzane metodami tradycyjnymi, przy użyciu lokalnych surowców, posiadać tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę (nie wymyśloną na potrzeby konkursu).
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 18 maja 2022 r. karty zgłoszenia produktu (do pobrania poniżej) w formie:
W konkursie nie mogą brać udziału gotowe potrawy.
Oceny produktów dokona komisja konkursowa.
Finał wojewódzki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów odbędzie się 12 czerwca 2022 roku w Muzeum Wsi Kieleckiej - Parku Etnograficznym w Tokarni.
Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz sponsorów.
Organizatorami konkursu na szczeblu wojewódzkim są:
Za nabór podmiotów do konkursu odpowiada dział Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR Modliszewice.
Koordynator konkursu:
Dodatkowych informacji udzielają specjalistki działu ROW:
oraz Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego ŚODR Modliszewice
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
doc | Regulamin Konkursu NKD 2022 | 2022-03-29 | 259,5KB | pobierz plik: Regulamin Konkursu NKD 2022 |
doc | Karta zgłoszenia produktu NKD 2022 | 2022-03-29 | 53,5KB | pobierz plik: Karta zgłoszenia produktu NKD 2022 |