Zapraszamy do udziału w 24. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów” 2025 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy wytwórcy, którzy zadeklarują produkty spełniające warunki podane poniżej oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału regionalnego w Tokarni, 25 maja 2025 r. Oceny dokona komisja konkursowa pod przewodnictwem prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Krajowy organizator, czyli Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, w trakcie konkursu przyzna również nominacje do nagrody "Perła" 2025. spośród wytypowanych produktów będących laureatami wcześniejszych edycji. W następnym etapie Kapituła Krajowa Konkursu wybierze produkty, które będą odznaczone statuetką "Perła" 2025. w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów 26 września 2025 r. (sobota).
Do konkursu można zgłosić żywnościowe produkty regionalne z terenu województwa świętokrzyskiego, tj. surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w danym regionie oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
W konkursie nie mogą brać udziału gotowe potrawy.
Podkategorie:
Podkategorie:
Podkategorie:
Komisja konkursowa po ocenie i degustacji zaprezentowanych na finałach regionalnych produktów przyzna:
Komisja zastrzega sobie inny podział nagród w uzasadnionych przypadkach.
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymają upominki sponsorowane przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 kwietnia 2025 r. wypełnionej i podpisanej karty zgłoszenia (do pobrania poniżej) w formie:
lub
Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 25 maja 2025 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni. Laureaci otrzymają nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz sponsorów.
Organizatorami konkursu na szczeblu wojewódzkim są:
Dodatkowych informacji udzielają:
Jolanta Krupa
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
Regulamin konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2025 | 2025-02-14 | 177,47KB | pobierz plik: Regulamin konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2025 | |
doc | Karta zgłoszenia produktu 2025 | 2025-02-14 | 54KB | pobierz plik: Karta zgłoszenia produktu 2025 |