Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Zapraszamy do udziału w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów

Zapraszamy do udziału w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów

2025-02-14

Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Zapraszamy do udziału w 24. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów” 2025 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.

Warunki konkursu

W konkursie mogą wziąć udział wszyscy wytwórcy, którzy zadeklarują produkty spełniające warunki podane poniżej oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału regionalnego w Tokarni, 25 maja 2025 r. Oceny dokona komisja konkursowa pod przewodnictwem prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Krajowy organizator, czyli Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, w trakcie konkursu przyzna również nominacje do nagrody "Perła" 2025. spośród wytypowanych produktów będących laureatami wcześniejszych edycji. W następnym etapie Kapituła Krajowa Konkursu wybierze produkty, które będą odznaczone statuetką "Perła" 2025. w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów 26 września 2025 r. (sobota).

Jakie produkty można zgłosić do konkursu?

Do konkursu można zgłosić żywnościowe produkty regionalne z terenu województwa świętokrzyskiego, tj. surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w danym regionie oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

W konkursie nie mogą brać udziału gotowe potrawy.

Kategorie konkursowe

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

  1. Produkty i przetwory mięsne
  2. Produkty i przetwory z ryb
  3. Produkty mleczne
  4. Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategorie:

  1. Przetwory owocowe
  2. Przetwory warzywne
  3. Produkty zbożowe
  4. Wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne

Podkategorie:

  1. Napoje bezalkoholowe
  2. Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze)

Nagrody

Komisja konkursowa po ocenie i degustacji zaprezentowanych na finałach regionalnych produktów przyzna:

  • po 1 nagrodzie głównej w każdej podkategorii,
  • po 2 wyróżnienia w każdej kategorii.

Komisja zastrzega sobie inny podział nagród w uzasadnionych przypadkach.

Pozostali uczestnicy konkursu otrzymają upominki sponsorowane przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Jak zgłosić się do konkursu?

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 kwietnia 2025 r. wypełnionej i podpisanej karty zgłoszenia (do pobrania poniżej) w formie:

  • skanu e-mailem na adres:

lub

  • papierowej na adres:
    ŚODR Modliszewice,
    Modliszewice ul. Piotrkowska 30,
    26-200 Końskie
    z dopiskiem „konkurs NKD 2025”

Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 25 maja 2025 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni. Laureaci otrzymają nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz sponsorów.

Organizatorzy konkursu

Organizatorami konkursu na szczeblu wojewódzkim są:

  • Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
  • Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
  • Muzeum Wsi Kieleckiej — Park Etnograficzny w Tokarni
  • Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Kontakt

Dodatkowych informacji udzielają:

  • specjalistki ds. rozwoju obszarów wiejskich
    tel. 41 372 22 84 do 86
    e-mail:
  • Jolanta Krupa — koordynator wojewódzki konkursu
    kierownik działu ROW
    507 111 240
    e-mail:
  • Doradcy ds. ROW z Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego ŚODR Modliszewice

Jolanta Krupa

kategoria: Powiązane pliki [2]
Format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
pdf Regulamin konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2025 2025-02-14 177,47KB pobierz plik: Regulamin konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2025
doc Karta zgłoszenia produktu 2025 2025-02-14 54KB pobierz plik: Karta zgłoszenia produktu 2025

udostępnij
do góry