Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

2023-03-07

Konkurs NKD 2023

Zapraszamy do udziału w XXII edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2023 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.

Kto może wziąć udział w konkursie?

W konkursie mogą wziąć udział wszyscy wytwórcy, którzy zadeklarują produkty spełniające warunki oraz przyślą wypełnione i własnoręcznie podpisane karty zgłoszenia do konkursu. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału wojewódzkiego konkursu - 21 maja 2023 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni. Oceny dokona komisja konkursowa pod przewodnictwem prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Krajowy organizator, czyli Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, w trakcie konkursu przyzna również nominacje do nagrody „Perła 2023” spośród produktów nagrodzonych we wcześniejszych edycjach.

Do konkursu można zgłosić żywnościowe produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego, tj. surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. W konkursie nie mogą brać udziału gotowe potrawy.

Kategorie konkursowe

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  3. Napoje regionalne
  4. Inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze)

Jak zgłosić się do konkursu?

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 24 kwietnia 2023 r. wypełnionej i podpisanej karty zgłoszenia (do pobrania poniżej) w formie:

  • papierowej na adres:
    ŚODR Modliszewice
    Modliszewice ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie
    z dopiskiem „konkurs NKD 2023”
  • lub skanu e-mailem na adres:

 Laureaci otrzymają cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz sponsorów.

Organizatorzy konkursu

Organizatorami konkursu na szczeblu wojewódzkim są:

  • Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
  • Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
  • Muzeum Wsi Kieleckiej - Park Etnograficzny w Tokarni
  • Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Kontakt

Dodatkowych informacji udzielają:

  • Jolanta Krupa - koordynator konkursu
    kierownik działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR
    tel. 507 111 240
    e-mail:
  • specjalistki ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR Modliszewice
    tel. 41 372 22 84 do 86
    e-mail:
  • doradcy z Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego ŚODR Modliszewice

Jolanta Krupa

kategoria: Powiązane pliki [2]
Format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
doc Karta zgłoszenia udziału w konkursie 2023-03-02 54KB pobierz plik: Karta zgłoszenia udziału w konkursie
doc Regulamin konkursu 2023-03-20 260,5KB pobierz plik: Regulamin konkursu

udostępnij
do góry