Zapraszamy do udziału w XXII edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2023 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy wytwórcy, którzy zadeklarują produkty spełniające warunki oraz przyślą wypełnione i własnoręcznie podpisane karty zgłoszenia do konkursu. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału wojewódzkiego konkursu - 21 maja 2023 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni. Oceny dokona komisja konkursowa pod przewodnictwem prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Krajowy organizator, czyli Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, w trakcie konkursu przyzna również nominacje do nagrody „Perła 2023” spośród produktów nagrodzonych we wcześniejszych edycjach.
Do konkursu można zgłosić żywnościowe produkty regionalne z województwa świętokrzyskiego, tj. surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. W konkursie nie mogą brać udziału gotowe potrawy.
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 24 kwietnia 2023 r. wypełnionej i podpisanej karty zgłoszenia (do pobrania poniżej) w formie:
Laureaci otrzymają cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz sponsorów.
Organizatorami konkursu na szczeblu wojewódzkim są:
Dodatkowych informacji udzielają:
Jolanta Krupa
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
doc | Karta zgłoszenia udziału w konkursie | 2023-03-02 | 54KB | pobierz plik: Karta zgłoszenia udziału w konkursie |
doc | Regulamin konkursu | 2023-03-20 | 260,5KB | pobierz plik: Regulamin konkursu |