

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza na szkolenie pn. „Rolnictwo wielofunkcyjne — wytwarzanie i sprzedaż własnych produktów w praktyce oraz budowanie marki lokalnej”, które odbędzie się 9 lipca 2025 roku w siedzibie ŚODR w Modliszewicach.
Tematyką szkolenia będzie rolnictwo wielofunkcyjne w praktyce, na przykładzie marki lokalnej jaką jest szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Uczestnikom przedstawione zostaną kwestie wytwarzania i sprzedaży żywności na poziomie gospodarstwa w ramach krótkich łańcuchów dostaw w świetle aktualnych przepisów prawno-podatkowych oraz praktyczne wskazówki z dziedziny bezpieczeństwa produkcji i znakowania produktów spożywczych.
Szkolenie skierowane jest między innymi do rolników, przetwórców żywności, mieszkańców obszarów wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, doradców rolniczych oraz przedsiębiorców. Udział w szkoleniu jest bezpłatny. Dojazd do miejsca szkolenia uczestnicy finansują we własnym zakresie.
Udział w szkoleniu jest bezpłatny, obejmuje m.in. zapewnienie wykładów merytorycznych (wykłady) i wyżywienia. Dojazd na miejsca szkoleń uczestnicy finansują we własnym zakresie.
Termin realizacji: 9 lipca 2025 r., od godz. 830 do 1500
Miejsce realizacji: ŚODR Modliszewice, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie
Zgłoszenia należy złożyć:
Karty zgłoszenia przyjmowane będą w terminie do 6 lipca 2025 r. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń. Osoby, które zakwalifikują się do udziału w szkoleniu otrzymają potwierdzenie telefoniczne lub na adres e-mailowy wskazany w karcie zgłoszenia uczestnictwa.
Szczegółowych informacji udziela:
Informacje o operacji:
Szkolenie pt. „Rolnictwo wielofunkcyjne — wytwarzanie i sprzedaż własnych produktów w praktyce oraz budowanie marki lokalnej” realizowane jest w ramach operacji własnej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Plus (KSOW+) pt. „Wielofunkcyjny rozwój gospodarstw rolnych w województwie świętokrzyskim”. Celem operacji jest podjęcie działań mających na celu rozwój gospodarstw wielofunkcyjnych w województwie świętokrzyskim, w tym dostarczenie aktualnej wiedzy i wskazanie dobrych praktyk w zakresie funkcjonujących gospodarstw społecznych w Polsce i w Portugalii, nawiązanie współpracy i budowanie sieci kontaktów pomiędzy lokalnymi producentami żywności regionalnej i tradycyjnej z województwa świętokrzyskiego w oparciu o markę lokalną „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” (ŚKS), a także przekazanie informacji nt. interwencji PS WPR wspierających działalność pozarolniczą. Operacja zapewni transfer wiedzy na temat nowych rozwiązań w zakresie wytwarzania, promocji i sprzedaży produktów lokalnych, a także dostarczy informacji nt. interwencji PS WPR wspierających produkcję i sprzedaż w ramach krótkich łańcuchów dostaw oraz wymianę doświadczeń pomiędzy aktywnymi gospodarstwami a osobami zainteresowanym rozpoczęciem wielofunkcyjnej działalności gospodarstw.
Operacja dofinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 — Schemat II Pomocy Technicznej WPR 2023-2027 - Wsparcie operacji realizowanych w ramach KSOW+. Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 — Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Więcej o KSOW+:
| Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
|---|---|---|---|---|
| docx | Karta zgłoszenia uczestnictwa | 2025-07-02 | 80,16KB | pobierz plik: Karta zgłoszenia uczestnictwa |
| docx | Program szkolenia | 2025-07-02 | 68,33KB | pobierz plik: Program szkolenia |