Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi artykułami naszego Działu Ogrodnictwa. Aktualne tytuły to m.in.:Ochrona warzyw zimą,Zmiany w działaniu "Rolnictwo ekologiczne",Kolorowe marchewki to nie GMO,Ochrona kapusty przed piętnówką kapustnicą. Artykuły dostępne są w zakładce "Aktualne porady i informacje" Działu Ogrodnictwa.
Nowe porady i informacje z zakresu sadownictwa, warzywnictwa i kwiaciarstwaW dniach 29-30 listopada 2017 roku w sali konferencyjnej w hotelu Sangate Hotel Airport odbyło się II Forum Wiedzy i Innowacji w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2016-2017 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Forum miało na celu dostarczenie informacji na temat działania "Współpraca" w ramach PROW na lata 2014-2020, zakładania grup operacyjnych oraz realizacji przez nie projektów,
II Forum Wiedzy i InnowacjiW dniach 21-22.11.2017 r. w Targach Kielce odbyły się Targi Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH. Była to już III edycja tego ważnego wydarzenia w regionie świętokrzyskim, skupiające wielu wystawców, producentów owoców i warzyw, doradców rolnych, uczniów szkół rolniczych oraz osób zainteresowanych produkcja ogrodniczą.
Targi Horti-Tech 20171 stycznia 2018 roku rusza dobrowolny program zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu bydła (BVD/MD) oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych (IBR/IPV) w wybranych stadach bydła. Program powstał na wniosek Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Celem programu jest rozpoznanie i poprawa sytuacji epizootycznej chorób IBR/IPV i/lub BVD/MD w stadach bydła objętych programem.
Program zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu (IBR/IPV) oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych (BVD/MD) w stadach bydła23 listopada 2017 roku w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się jednodniowe szkolenie dotyczące mechanizmów wsparcia dla producentów uczestniczących w systemach jakości żywności w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Organizatorem szkolenia była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z naszym Ośrodkiem.
Wsparcie dla producentów żywności naturalnej i tradycyjnejZaledwie kilka dni po ogłoszeniu informacji na temat przypadków ASF w powiecie legionowskim, pomór dotarł na drugą stronę Wisły. Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wykryciu materiału genetycznego wirusa ASF w zwłokach czterech dzików, znalezionych w miejscowości Laski, w gminie Izabelin, powiat warszawski zachodni, województwo mazowieckie. Miejsce wykrycia ostatniego przypadku choroby jest oddalone o około 9 km od
ASF przekroczył WisłęDyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) ogłosił nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3. "Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych", poddziałanie 3.1. "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości", objętego PROW 2014-2020. Wnioski można składać od 28 listopada do 29 grudnia 2017 roku do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy
Nabór wniosków na poddziałanie „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości”14 listopada br. w Karczmie Kuźnia Smaków w Tokarni odbył się event promujący markę Świętokrzyska Kuźnia Smaków, którego organizatorem był nasz Ośrodek przy współpracy sponsora JGD Łączkiewicz oraz 42 podmiotów szlaku kulinarnego ŚKS. Wydarzenie, które patronatem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Świętokrzyskiego przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym
Czym Świętokrzyska Kuźnia Smaków bogata…Miłośnicy regionalnego świętokrzyskiego wina już po raz drugi mieli okazję uczestniczyć w Dożynkach Winiarskich. Odbyły się one w dniach 10-12 listopada br. kolejno w trzech winnicach znajdujących się na terenie trzech sąsiadujących powiatów. Gospodarzami dożynek byli właściciele Winnicy Sandomierskiej w Górach Wysokich, Terra - Winnicy Smaku w Malicach Kościelnych w powiecie opatowskim oraz Winnicy Avra w Woli Żyznej
Dożynki Winiarskie w ŚwiętokrzyskiemFundacja WWF (Word Wide Fund for Nature) ogłosiła kolejną edycję konkursu na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego. Nagroda jest przyznawana rolnikom stosującym praktyki przyjazne środowisku Morza Bałtyckiego, w szczególności ograniczające odpływ biogenów (związków azotu i fosforu) do wód. Celem konkursu jest podniesienie świadomości w zakresie stosowania dobrych praktyk rolniczych, zgodnych z zasadami zrównoważonego
Zapraszamy do udziału w nowej edycji konkursu Rolnik Roku