Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Kolekcja pszenicy jarej

Charakterystyka odmian:

  • Przedplon: strączkowe
  • Siew: 14.04.2020 r.
  • Norma wysiewu: 180-200 kg/ha
  •  Nawożenie (kg/ha):
    • N - 12 + 55
    • P - 40
    • K - 60
  • Ochrona: Granstar Ultra 50 SX (40 g/ha) + Saroksypyr 250EC (0,5 l/ha)

Charakterystyka odmian:

  1. NIMFA - odmiana chlebowa jakościowa (grupa A). Plenność dobra. Odporność na rdzę żółtą duża, na mączniaka prawdziwego i rdzę brunatna dość duża, na choroby podstawy źdźbła, brunatna plamistość liści, septoriozy liści i fuzariozy kłosów średnia, a na septoriozę plew dość mała. Rośliny dość niskie, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren dość duża, wyrównanie dość słabe, gęstość w stanie zsypnym średnia. Odporność na porastanie w kłosie dość małe, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża do bardzo dużej, ilość glutenu bardzo duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna. Hodowca: Hodowla Roślin Strzelce, Grupa IHAR.
  2. ATRAKCJA - jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plenność dobra. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki poniżej średniej. Odporność na choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą, septoriozy liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów - dość duża, na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i brunatną plamistość liści - średnia. Rośliny dość wysokie, o dość małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren - mała do bardzo małej, wyrównanie ziarna - słabe do bardzo słabego, gęstość w stanie zsypnym średnia. Odporność na porastanie w kłosie mała, liczba opadania - duża do bardzo dużej. Zawartość białka dość duża, ilość glutenu dość duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość mała. Hodowca: Hodowla Roślin Strzelce, Grupa IHAR.
  3. GRATKA - jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plenność dobra. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki poniżej średniej. Odporność na mączniaka prawdziwego - dość duża, na choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną, rdzę żółtą, brunatną plamistość liści, septoriozy liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów - średnia. Rośliny średniej wysokości, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren dość duża, wyrównanie ziarna dość słabe, gęstość w stanie zsypnym średnia. Odporność na porastanie w kłosie mała, liczba opadania bardzo duża. Zawartość białka duża, ilość glutenu - duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS - duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna. Hodowca: Hodowla Roślin Strzelce, Grupa IHAR.
  4.  Rusałka - jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plenność dość dobra (poziom a1) lub dobra do bardzo dobrej (poziom a2). Z uwagi na małą do bardzo małej odporność na rdzę żółtą odmiana zalecana jest do uprawy przy zastosowaniu ochrony fungicydowej. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki powyżej średniej. Odporność na brunatną plamistość liści - dość duża, na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, septoriozy liści i fuzariozę kłosów - średnia, na septoriozę plew - dość mała, na rdzę żółtą - mała do bardzo małej. Rośliny średniej wysokości, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość dobre, gęstość w stanie zsypnym duża. Odporność na porastanie w kłosie dość mała, liczba opadania - duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu bardzo duża. Hodowca: Hodowla Roślin Strzelce, Grupa IHAR.
  5. VARIUS - odmiana chlebowa jakościowa (grupa A). Plenność bardzo dobra. Odporność na mączniaka prawdziwego i rdzę żółtą dość duża, na choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną, brunatną plamistość liści, septoriozy liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów - średnia. Rośliny dość niskie o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren mała, wyrównanie słabe, gęstość w stanie zsypnym dość duża. Odporność na porastanie w kłosie mała, liczba opadania - duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu - duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS - duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki - dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość duża. Hodowca: Saaten Union Polska.
  6. QUINTUS - wybitnie zdrowy i plenny. Odmiana oścista. Pierwsza pszenica łącząca wysoką zdrowotność liścia i kłosa z bardzo wysokim plonem. Bardzo dobra odporność na rdzę żółtą i brunatną, a także na fuzariozę kłosów. Unikalna odmiana ze względu na wysoki potencjał plonowania w połączeniu z wybitną tolerancją na fusarium. Poza tym wykazuje szczególną odporność na rdzę żółtą, rdzę brunatną i inne choroby liści. Toleruje przedplony zbożowe oraz stanowiska o nadmiernych opadach. Hodowca: Saaten Union Polska.
  7. SU Arab
  8. MHR Jutrzenka - jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plenność dość dobra. Odporność na choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą i fuzariozę kłosów - dość duża, na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, brunatną plamistość liści, septoriozy liści i septoriozę plew - średnia. Rośliny średniej wysokości, o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. MTZ duża, wyrównanie dobre do bardzo dobrego, gęstość w stanie zsypnym średnia. Odporność na porastanie w kłosie mała, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża do bardzo dużej, ilość glutenu bardzo duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość mała. Hodowca: Małopolska Hodowla Roślin.
  9. Tonika - odmiana średnio wczesna. Ziarno o doskonałych parametrach jakościowych (grupa E/A), rośliny odporne na porażenie chorobami (choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną oraz DTR; charakteryzuje się również jedną z najwyższych odporności na septoriozę liści i plew), wyższa tolerancja na zakwaszenie gleby, posiada cechy przewódkowe. Zalecenia agrotechniczne: termin optymalny: 400-450 szt./m2. Hodowca: Danko Hodowla Roślin.
  10. TELIMENA - najnowsza, bardzo wczesna odmiana pszenicy jarej. Charakteryzuje się grubym ziarnem o bardzo dobrych parametrach jakościowych. Bardzo dobra odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, DTR, choroby podstawy źdźbła oraz fuzariozę kłosów. Przydatna do uprawy na glebach słabszych oraz doskonale się sprawdza jako komponent mieszanek zbożowych. Posiada rośliny średniej wysokości i o dobrej odporności na wyleganie. Odmiana przewódkowa. Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu, to 400-420 kiełkujących ziaren na 1 m2, (ca. 200-220 kg/ha). Hodowca: Danko Hodowla Roślin.
  11. GOPLANA (2015) - jakościowa odmiana chlebowa (grupa A). Plenność dobra. Przyrost plonu na wysokim poziomie agrotechniki średni. Odporność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego i rdzę brunatną - dość duża, na rdzę żółtą, brunatną plamistość liści, septoriozy liści, septoriozę plew oraz fuzariozę kłosów - średnia. Rośliny średniej wysokości, o małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia późny, dojrzewania dość późny. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie słabe, gęstość w stanie zsypnym duża. Odporność na porastanie w kłosie średnia, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży. Wydajność ogólna mąki dość duża. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna. Hodowca: Danko Hodowla Roślin.
  12. WIRTAS Orkisz jary - pierwsza w Europie odmiana jara, bezostna. Wysoko plonuje - od 3 do 5,5 t/ha. Niższe nakłady na uprawę w porównaniu z formą ozimą pszenicy orkiszowej. Niewielkie wymagania azotowe. Bardzo dobra zdrowotność. Wysoka zawartość białka (średnio 14-17%) o wysokiej strawności (pow. 80%). Wyśmienite parametry technologiczne ziarna: gęstość 76-78 kg/ha; liczba opadania 380 s; gluten 35-40%; sedymentacja około 68. Bardzo niska kumulacja metali ciężkich i pestycydów. Obniża poziom cholesterolu i cukru dzięki fitosterolom, antyoksydantom i kwasom nienasyconym. Znacznie wyższa niż w formach ozimych aktywność witamin AED. Dłuższa świeżość pieczywa i smakowity zapach.

 

do góry