Nie ma to jak chleb domowy. Pachnący, smaczny, z chrupiącą skórką. Bez użycia konserwantów i chemicznych spulchniaczy utrzymuje długo świeżość. Przywodzi na myśl wspomnienia dzieciństwa, pieczony przez nasze babcie był najlepszy na świecie.
Dzisiaj chciałam podzielić się szybkim i prostym przepisem na chleb. Podpatrzonym u mojej mamy, więc siłą rzeczy - musi być dobry!
Całe wykonanie jest naprawdę łatwe i nie wymaga od nas posiadania żadnych zaawansowanych sprzętów kuchennych. Do jego wyrobienia wystarczy tylko miska i łyżka. Chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami. Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne.
Składniki:
Można dodać otręby - lecz wtedy zmniejszyć ilość mąki.
Wykonanie:
Mąkę i otręby (ja użyłam 40g otrąb owsianych) przesiać do miski. Wodę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i olejem po czym przelać do mąki. Wymieszać łyżką. Przełożyć na blaszkę, wierzch posypać ziarnami według uznania. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 75 minut, aż chleb się ładnie zarumieni, zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Przed pieczeniem piekarnik nie musi być nagrzany.
Życzę udanego pieczenia i smacznego!
Sylwia Bryk