Domowy chleb

2019-11-18

Nie ma to jak chleb domowy. Pachnący, smaczny, z chrupiącą skórką. Bez użycia konserwantów i chemicznych spulchniaczy utrzymuje długo świeżość. Przywodzi na myśl wspomnienia dzieciństwa, pieczony przez nasze babcie był najlepszy na świecie.

Dzisiaj chciałam podzielić się szybkim i prostym przepisem na chleb. Podpatrzonym u mojej mamy, więc siłą rzeczy - musi być dobry!

Całe wykonanie jest naprawdę łatwe i nie wymaga od nas posiadania żadnych zaawansowanych sprzętów kuchennych. Do jego wyrobienia wystarczy tylko miska i łyżka. Chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami. Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne.

Składniki:

  • 500 g mąki (może być pszenna, żytnia - dowolna kombinacja);
  • 0,5 l lekko ciepłej wody;
  • 30g drożdży;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka soli;
  • 2 łyżki oleju;
  • dowolne ziarna - można dodać do ciasta, lub jak kto woli posypać tylko na wierzchu.

Można dodać otręby - lecz wtedy zmniejszyć ilość mąki.

Wykonanie:

Mąkę i otręby (ja użyłam 40g otrąb owsianych) przesiać do miski. Wodę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i olejem po czym przelać do mąki. Wymieszać łyżką. Przełożyć na blaszkę, wierzch posypać ziarnami według uznania. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 75 minut, aż chleb się ładnie zarumieni, zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Przed pieczeniem piekarnik nie musi być nagrzany.

Życzę udanego pieczenia i smacznego!

Sylwia Bryk

udostępnij
do góry