Pod koniec ubiegłego roku Komisja Europejska przyjęła sprawozdanie w sprawie rozwoju produkcji białka roślinnego w Unii Europejskiej. Głównym źródłem białka roślinnego są obecnie makuchy rzepakowe (wskaźnik samozaopatrzenia 79%) oraz rośliny bobowate - przeważnie soja (wskaźnik samozaopatrzenia 5%). Importuje się 17 mln ton białka roślinnego, w tym 13 mln ton soi (Polska ok. 2 mln ton). W większości (95%) jest to soja modyfikowana genetycznie, co budzi duży sprzeciw ekologów. Po reformie WPR w 2013 r. Unia Europejska zaczęła rozwijać własną produkcję. Powierzchnia zasiewów soi wzrosła dwukrotnie, a innych bobowatych trzykrotnie. Jednak wciąż jest to zbyt mało, aby zaopatrzyć przemysł paszowy. UE chce dalej rozwijać produkcję roślin białkowych mając na uwadze ich korzystne działanie dla klimatu i gleby oraz właściwości prozdrowotne.
Działania Unii będą nakierowane na :
W Polsce Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowało „Plan działań umożliwiających wykorzystanie alternatywnych źródeł białka dla białka soi GMO w żywieniu zwierząt”. IUNG-PIB Puławy wspólnie z innymi instytutami realizuje program wieloletni rozwoju produkcji białka paszowego i jego wykorzystaniu w żywieniu zwierząt. COBORU Słupia Wielka wystąpiło z inicjatywą białkową, polegającą na zwiększeniu liczby doświadczeń z roślinami bobowatymi i udostępnieniu ich wyników rolnikom. Rozwój produkcji własnych roślin białkowych jest bardzo ważny w utrzymaniu i rozwoju chowu i hodowli zwierząt. Rośliny bobowate odgrywają bardzo ważną rolę w zrównoważonym rozwoju rolnictwa.
Krzysztof Domagała