Prozdrowotne właściwości soku z kiszonych buraków znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były między innymi do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi, czy też problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je i spożywać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to szczególnie powinniśmy dbać o odporność naszego organizmu.
Kiszenie warzyw nie tylko konserwuje je i nadaje im kwaśny smak. Kwas mlekowy, który jest wydzielany podczas procesu kiszenia, utrwala właściwości zdrowotne warzyw. Proces ten nie powoduje utraty właściwości zdrowotnych buraków, wręcz przeciwnie - zyskują one właściwości probiotyczne. Spożywanie probiotyków korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Właściwa flora bakteryjna jest warunkiem prawidłowego przebiegu procesu trawienia pokarmów.
Buraki są źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów (witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy). Są także bogate w witaminę C, dzięki której wspomagają odporność organizmu. Dzięki potasowi i magnezowi zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają również kwas foliowy, który odgrywa ważną rolę szczególnie u kobiet w ciąży, może on bowiem zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych płodu. Buraki obniżają ponadto ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Pod wpływem kiszenia zwiększa się ilość witamin z grupy B (B6 i B12). Dzięki temu kiszone buraki pomagają leczyć choroby skóry, zapobiegać niedokrwistości, depresji i bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Buraki obierz i pokrój w grubą kostkę lub plastry, wrzuć je do garnka kamiennego lub do dużego słoja, a następnie zalej wodą. Dodaj ząbki czosnku, sól i zawiniętą w gazę skórkę od chleba, która przyspiesza fermentację (kwas buraczany można też zrobić bez dodatku skórki). Można dodać również do smaku przyprawy, takie jak: liść laurowy, ziele angielskie itp. według uznania. Przykryj słoik ściereczką i postaw w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Mieszaj raz dziennie drewnianą łyżką. Po 3 dniach wyjmij skórkę od chleba (jeśli została dodana), aby nie pleśniała. Kiedy na wierzchu zbierze się piana, buraki będą ukiszone. Słoik możesz zakręcić i odstawić do lodówki. Po 5-7 dniach kwas jest gotowy do picia.
Monika Sadowska
Źródło: