Fermentowane lekarstwo

2019-02-18

Prozdrowotne właściwości soku z kiszonych buraków znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były między innymi do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi, czy też problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je i spożywać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to szczególnie powinniśmy dbać o odporność naszego organizmu.

Kiszenie warzyw nie tylko konserwuje je i nadaje im kwaśny smak. Kwas mlekowy, który jest wydzielany podczas procesu kiszenia, utrwala właściwości zdrowotne warzyw. Proces ten nie powoduje utraty właściwości zdrowotnych buraków, wręcz przeciwnie - zyskują one właściwości probiotyczne. Spożywanie probiotyków korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Właściwa flora bakteryjna jest warunkiem prawidłowego przebiegu procesu trawienia pokarmów.

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki są źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów (witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy). Są także bogate w witaminę C, dzięki której wspomagają odporność organizmu. Dzięki potasowi i magnezowi zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają również kwas foliowy, który odgrywa ważną rolę szczególnie u kobiet w ciąży, może on bowiem zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych płodu. Buraki obniżają ponadto ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Pod wpływem kiszenia zwiększa się ilość witamin z grupy B (B6 i B12). Dzięki temu kiszone buraki pomagają leczyć choroby skóry, zapobiegać niedokrwistości, depresji i bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni.

Jak zakisić buraki?

Składniki:

  • 1 kg buraków;
  • 2 l przegotowanej wody;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka soli;
  • skórka chleba żytniego.

Sposób przygotowania:

Buraki obierz i pokrój w grubą kostkę lub plastry, wrzuć je do garnka kamiennego lub do dużego słoja, a następnie zalej wodą. Dodaj ząbki czosnku, sól i zawiniętą w gazę skórkę od chleba, która przyspiesza fermentację (kwas buraczany można też zrobić bez dodatku skórki). Można dodać również do smaku przyprawy, takie jak: liść laurowy, ziele angielskie itp. według uznania. Przykryj słoik ściereczką i postaw w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Mieszaj raz dziennie drewnianą łyżką. Po 3 dniach wyjmij skórkę od chleba (jeśli została dodana), aby nie pleśniała. Kiedy na wierzchu zbierze się piana, buraki będą ukiszone. Słoik możesz zakręcić i odstawić do lodówki. Po 5-7 dniach kwas jest gotowy do picia.

Monika Sadowska

Źródło:

  • zdrowie.tvn.pl/a/kiszone-buraki-wlasciwosci-lecznicze-przepis-na-czerwony-barszcz
  • www.piecsmakow.com.pl/przepis-na-kiszone-buraki.html
udostępnij
do góry