Kasztany w kulinariach

2018-10-18

Kasztany to kulinarny rarytas. Każdy, kto jadł pieczone kasztany wie, że to wyjątkowy przysmak. Pamiętajmy jednak, że chodzi tylko i wyłącznie o specjalne kasztany jadalne. Te, które znajdziemy w naszych polskich parkach są trujące ze względu na zawartość saponin - substancji, które po dostaniu się do krwi niszczą krwinki czerwone.

Kasztany jadalne w Polsce są wciąż mało popularne, za to na przykład we Włoszech zjemy przepyszne pieczone lub prażone kasztany, a nawet spróbujemy naleśników i placków z wyrabianej z nich mąki. Warto podkreślić, że jedząc kasztany dostarczymy do naszego organizmu sporą dawkę witaminy C oraz błonnika.

Pieczone kasztany jadalne, jak przygotować w domu?

Najprostszą drogą do nabycia kasztanów jadalnych są markety spożywcze. Świeże kasztany, czy to włoskie czy też chińskie, pojawiają się w nich sezonowo. Do pieczenia kupujemy wyłącznie świeże kasztany. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a jedyną barierą może być twarda skorupka.

Przed włożeniem kasztanów do piekarnika, nacinamy więc każdego u góry ostrym nożykiem, tworząc „x”. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego kasztany, rozłożone na blasze. Po około 10-15 minutach możemy zaobserwować, że skorupki pękają. W międzyczasie warto parę razy potrząsnąć blachą. Gdy wszystkie sztuki będą otwarte, wyjmujemy kasztany, obieramy ze skorupek i konsumujemy. Wydobyty miąższ można jeść bez żadnych dodatków lub z solą, a także z miodem.

Monika Sadowska

udostępnij
do góry