Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Aktualności/Kutia - słodka potrawa wigilijna

Kutia - słodka potrawa wigilijna

2018-12-21

Kutia jest potrawą wigilijną, która w Polsce ma swój rodowód w kuchni kresowej. Poza naszą ojczyzną jest tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i litewskiej. W Polsce najczęściej przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu, a także przez Kresowian i ich potomków zamieszkałych w różnych częściach kraju. Jest jedną z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Jada się ją głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.

Tradycyjna kutia była przyrządzana z obtłuczonej pszenicy, maku, miodu, bakalii (orzechów, rodzynek). Dodawano do niej również wodę i mleko. Pszenicę wkładano do płóciennej ścierki i tłuczono tak aby łuski oddzielić od ziarna.

W wielu współczesnych przepisach do przyrządzenia kutii pojawia się śmietanka do polania, jak również używa się składników, które niegdyś nie były tak popularne i dostępne np. migdały czy kawałki kandyzowanej skórki pomarańczy.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka ziaren pszenicy;
  • 1 szklanka maku;
  • 2 szklanki mleka;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 3 łyżki likieru (np. Amaretto);
  • 4 łyżki miodu;
  • 5 dag rodzynek;
  • 5 dag migdałów;
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki.

Jak przygotować słodką kutię?

  1. Dzień przed planowanym przygotowaniem dania pszenicę zalej gorącą wodą i odstaw na noc aby napęczniała.
  2. Następnego dnia przecedź ją, zalej wodą i gotuj do miękkości przez około 3-4 godziny. Ponownie przecedź.
  3. Mak zalej mlekiem i gotuj około 40 minut, po tym czasie przecedź go i zmiel w maszynce np. do mięsa.
  4. Pszenicę połącz z makiem, miodem, cukrem i pokrojonymi bakaliami. Polej śmietanką i wymieszaj. Wstaw do lodówki - najlepiej smakuje na zimno.

Monika Sadowska

udostępnij
do góry