Kutia jest potrawą wigilijną, która w Polsce ma swój rodowód w kuchni kresowej. Poza naszą ojczyzną jest tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i litewskiej. W Polsce najczęściej przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu, a także przez Kresowian i ich potomków zamieszkałych w różnych częściach kraju. Jest jedną z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Jada się ją głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.
Tradycyjna kutia była przyrządzana z obtłuczonej pszenicy, maku, miodu, bakalii (orzechów, rodzynek). Dodawano do niej również wodę i mleko. Pszenicę wkładano do płóciennej ścierki i tłuczono tak aby łuski oddzielić od ziarna.
W wielu współczesnych przepisach do przyrządzenia kutii pojawia się śmietanka do polania, jak również używa się składników, które niegdyś nie były tak popularne i dostępne np. migdały czy kawałki kandyzowanej skórki pomarańczy.
Potrzebne składniki:
Jak przygotować słodką kutię?
Monika Sadowska