Z punktu widzenia gospodarki rolnej chwasty są roślinami niepożądanymi, ponieważ:
- powodują obniżkę plonów roślin uprawnych,
- konkurują o te same zasoby składników pokarmowych, wody i światła co roślina uprawna,
- charakteryzują się szybkim początkowym wzrostem części nadziemnej i korzeni co daje przewagę nad rośliną uprawną w pobieraniu wody i składników pokarmowych,
- charakteryzują się dużym współczynnikiem rozmnażania i zdolnością kiełkowania w zróżnicowanych warunkach i terminach, szybkim przechodzeniem pełnego cyklu rozwojowego i samopylnością większości gatunków, co sprzyja ich rozprzestrzenianiu i zachowaniu zdolności kiełkowania przez wiele lat.
W gospodarstwie ekologicznym najlepsze efekty w zwalczaniu chwastów daje metoda mieszana tzn.:
- właściwy płodozmian - polegający na uprawie roślin jarych i ozimych na przemian, jednorocznych i wieloletnich, głęboko i płytko korzeniących się, uprawianych w zwartym łanie i szerokich rzędach, z udziałem wieloletnich roślin motylkowych lub ich mieszanek z trawami,
- uprawa międzyplonów np. ścierniskowych lub uprawa współrzędna roślin w międzyrzędziach np. trawy, koniczyny białej,
- uprawa odmian, których nasiona szybko kiełkują, a rośliny wykazują się szybkim przyrostem masy wegetatywnej,
- zapobieganie wprowadzenia do gospodarstwa razem z materiałem siewnym nieznanych nasion chwastów,
- stosowanie odpowiednich dawek nawozów we właściwych terminach, wykorzystanie dobrze przekompostowanego nawozu naturalnego,
- wykorzystywanie do okrycia powierzchni gleby biomasy organicznej w postaci mulczu (fot. 2.) np. słomy, trocin rozkładanych w międzyrzędziach, albo okryw z czarnej folii lub włókniny,
- dbałość o miedzę i nieużytki.
 |
 |
Fot. 1. Mulcz w postaci pociętej słomy w uprawie papryki |
Fot. 2. Mulcz w postaci skoszonej trawy w uprawie roślin |
W walce z chwastami można stosować następujące sposoby:
- orka z płytkim odwracaniem gleby,
- częste pielenie mechaniczne lub ręczne,
- w miarę możliwości stosowanie (szczególnie w uprawach warzywniczych) wypalacza płomieniowego (fot. 3.),
- stosowanie chemicznej ochrony roślin po przekroczeniu progu szkodliwości.

Fot. 3. Wypalacz płomieniowy do zwalczania chwastów w gospodarstwie ekologicznym
Oprócz negatywnych skutków występowania chwastów w uprawach roślin należy pamiętać o ich pozytywnym znaczeniu. Chwasty chronią wierzchnią warstwę gleby przed erozją, zaskorupieniem czy wysuszeniem, rozluźniają głębsze warstwy gleby, poprawiają warunki powietrzno-wodne w glebie. Przyczyniają się do wzrostu bioróżnorodności, ponieważ są siedliskiem i źródłem pożywienia dla pożytecznych owadów, które niszczą agrofagi roślin uprawnych. Nasiona chwastów są źródłem pożywieniem dla ptaków. Wiele chwastów posiada właściwości lecznicze i znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie. Chwasty wykorzystuje się do sporządzania preparatów - gnojówek, wywarów, które są wykorzystywane w ochronie przeciw szkodnikom roślin uprawnych.
Anna Janus