Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Aktualności/Niezwykłe danie ze zwykłych ziemniaków

Niezwykłe danie ze zwykłych ziemniaków

2019-03-12

Polacy niemal nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia ziemniaków. Uwielbiamy je pod każdą postacią. Przepis, który dziś Państwu prezentuję jest bardzo prosty, ale nie chodzi w nim o możliwości jakie daje ziemniak, lecz o sposób jego przygotowania. Sama często z niego korzystam, bo to gwarancja uzyskania niesamowitego smaku. Przygotowane tak ziemniaki do sałatki sprawią, że nie będzie w nich zbyt dużo wody, doskonałe są również ugotowane na półtwardo do zapieczenia w piekarniku lub na zapiekankę. Stanowią także doskonałą bazę do puree. 

Składniki:

  • 4 ziemniaki jednakowej wielkości;
  • 150 g boczku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 łyżki jogurtu greckiego;
  • zielona cebulka;
  • sól morska.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć, wyszorować i pozostawić w łupinach.
  2. W dużym garnku zagotować wodę, położyć sito tak aby nie dotykało wody. Można także użyć garnka do gotowania na parze.
  3. Ziemniaki umieścić na sitku, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
  4. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, pokroić w kostkę boczek i obsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodając czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  5. Ugotowanego ziemniaka przekroić na pół, wydrążyć lekko środek, oprószyć solą morską i do miseczek nakładać obsmażony boczek.
  6. Na każdego ziemniaka wykładać kleks jogurtu i posypać zieloną cebulką.

Smacznego!

Sylwia Bryk

udostępnij
do góry