Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Aktualności/O aspektach ekonomicznych, żywieniowych i weterynaryjnych w hodowli bydła mięsnego

O aspektach ekonomicznych, żywieniowych i weterynaryjnych w hodowli bydła mięsnego

2018-03-27

21 marca 2018 r. w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się szkolenie dla producentów mięsa wołowego zorganizowane przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Szkolenie było dwunastym z cyklu szkoleń, które PZHiPBM organizuje w trzynastu województwach. Są one sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. W szkoleniu uczestniczyli producenci bydła mięsnego z województwa świętokrzyskiego oraz doradcy i specjaliści zajmujący się doradztwem z zakresu chowu i hodowli zwierząt w ŚODR w Modliszewicach.

Spotkanie rozpoczęło się powitaniem uczestników przez Jerzego Pośpiecha - dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Jacka Zarzeckiego - prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

PZHiPBM zaprosił prelegentów ze świata nauki: dr Marcina Gołębiewskiego i dr Andrzeja Łozickiego z SGGW w Warszawie. Przedstawili oni zagadnienia dotyczące uwarunkowań ekonomicznych oraz żywieniowych w chowie i hodowli bydła mięsnego. O aspektach zdrowotnych i bioasekuracji w stadach bydła mówił doktor nauk weterynaryjnych Bogdan Konopka.

Możliwości dofinansowania dla producentów bydła mięsnego w perspektywie PROW 2014-2020 przedstawił Grzegorz Żmudziak z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Nie zabrakło przedstawicieli firm paszowych i skupujących bydło. Firmę Sokołów prezentował Tomasz Hawryluk, który omówił możliwości współpracy i płynące z tego korzyści dla producentów bydła mięsnego.

Szkolenie cieszyło się sporym zainteresowaniem uczestników. Hodowcy oprócz uzyskanej wiedzy mogli również zasmakować potraw z mięsa wołowego.

Magda Guldzińska

udostępnij
do góry