Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Aktualności/Rolnictwo ekologiczne i zrównoważone - co łączy a co dzieli te dwa systemy?

Rolnictwo ekologiczne i zrównoważone - co łączy a co dzieli te dwa systemy?

2018-06-06

Rolnicy często utożsamiają rolnictwo ekologiczne z rolnictwem zrównoważonym. Świadczy to o niedostatecznej wiedzy bądź braku zrozumienia zasad tych dwóch systemów.

Oba te systemy łączy konieczność ochrony gleb, wody i powietrza przed zanieczyszczeniami oraz dbanie o bioróżnorodność. Jest to jedyne podobieństwo rolnictwa zrównoważonego i ekologicznego. Rolnictwo ekologiczne opiera się na całkowitej rezygnacji z chemicznych środków ochrony roślin, natomiast ideą zrównoważenia jest ich stosowanie zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Gospodarstwo rolne prowadzone w sposób zrównoważony wspiera się niechemicznymi metodami ochrony upraw oraz ich nawożenia równolegle wykorzystując preparaty chemiczne w dokładnie dawkowanej ilości, dostosowanej do potrzeb gleby i roślin. Przemyślane stosowanie tych preparatów daje gwarancję wysokiej i dobrej jakości produktów ze zrównoważonej produkcji, a ich negatywny wpływ na środowisko jest znikomy.

Ze względu na wysokie koszty produkcji w rolnictwie ekologicznym, system ten lepiej sprawdza się przy uprawie różnych gatunków roślin na małych areałach. Praktyka rolnictwa zrównoważonego umożliwia produkcję żywności na wielką skalę.

Co łączy a co dzieli te dwa systemy rolnicze?

Aspekty

Rolnictwo zrównoważone

Rolnictwo ekologiczne

Wymagany certyfikat

Nie

Tak

Wielkość gospodarstwa

Małe, średnie, duże

Małe, średnie

Środki ochrony roślin

Tak

Nie

Nawożenie chemiczne

Tak

Nie

Nie chemiczne metody ochrony roślin

Tak

Tak

Nawożenie organiczne

Tak

Tak

Bilans materii organicznej w glebie ( zmianowanie zwiększające jej ilość)

Tak

Tak

Organiczne ugniatania gleby

Tak

Tak

Ochrona bioróżnorodności

Tak

Tak

Ograniczenie wykorzystania zasobów wodnych i ich ochrona

Tak

Niewymagane

Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych

Tak

Niewymagane

Nacisk na rozwój kompetencji managerskich rolnika

Tak

Niewymagane

Zaangażowanie społeczne

Tak

Niewymagane

Cena produktów

Rynkowa

Wyższa od rynkowej

Jakość produktów i ich bezpieczeństwo dla konsumenta

Rynkowa

Zróżnicowana

Pozycja rynkowa

Duża

Mała

Dostępność produktów na rynku żywności

Duża

Ograniczona

Magdalena Olszewska
Źródło : www.agronews.com.pl

udostępnij
do góry