„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Dzień Otwartych Drzwi (DOD) był już 44. odsłoną największego święta naszego Ośrodka i tegorocznie odbył się 30 czerwca 2019 r. Tradycyjnie już to rolnicza impreza połączona była z 14. edycją Świętokrzyskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, podczas której to prezentowane zwierzęta hodowlane walczyły o tytuły czempionów i wiceczempionów. Tradycyjnie też zwiedzający mogli odwiedzić nasze 23-hektarowe pole doświadczalne, na którym prowadzone są doświadczenia i demonstracje z licznymi odmianami roślin uprawnych, m.in. zbożami, ziemniakami i mieszkankami łąkowymi.
Nasze święto było także okazją do uroczystego podsumowania wielu konkursów rolniczych i nagrodzenia ich laureatów, m.in. „AgroLiga” 2019, „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” 2019. A wszystko to wśród ponad 100 wystawców z branży rolniczej. Swoje produkty i potrawy regionalne oferowały liczne KGW oraz wytwórcy lokalni (z produktami garmażeryjnymi, serami, przetworami, miodami itp.). Przybyli również drobi rzemieślnicy ludowi ze swoimi rękodziełami m.in. rzeźbami, obrazami, figurkami itp. Nie zabrakło również ofert szkółek: drzewek, krzewów, bylin i roślin ozdobnych. Swoją obecność zaznaczyły również firmy i instytucje na co dzień związane z rolnictwem jak: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Państwowa Inspekcja Pracy.
DOD był okazją do zaprezentowania całorocznej, a nierzadko wieloletniej pracy zarówno świętokrzyskich rolników, jak i pracowników naszego Ośrodka. Podczas własnie tego święta znakomicie widać było dobrą współpracę naszych doradców z rolnikami. To dzięki wzajemnemu zaufaniu udało się zorganizować całe grupy rolników, którzy tego dnia wieloma autokarami (i nie tylko) przyjechali do Modliszewic z całego województwa oraz sąsiednich regionów. Tylko tu zobaczyc mogli, jakie technologicznie nowinki zastosowali nasi agro-doradcy i poznać obowiązujące trendy hodowlane. Na stoiskach firm związanych z rolnictwem każdy mógł zasięgnąć porady oraz obejrzeć bogaty asortyment środków do produkcji rolnej.
Jak co roku cała impreza odbywała w ciągu dwóch dni. Sobota (29.06.2019) był to dzień wewnętrzny, podczas którego dokonano oceny zwierząt w trakcie prezentacji na ringu, dzięki czemu na końcu wyłoniono te najlepsze. Wręczeno jubileuszowe statuetki, puchary i dyplomy najlepszym hodowcom.
Zdjęcia: E. Musiał, M. Wiaderny, R. Sieroń
XIV Świętokrzyska Wystawa Zwierząt Hodowlanych w liczbach:
Zdjęcia: E. Musiał, M. Wiaderny, R. Sieroń
Dzień drugi to kumulacja najznamienitszych wydarzeń, których miejscem była oczywiście scena główna. Gości przywitał dyrektor ŚODR Modliszewice Jerzy Pośpiech, gospodarz imprezy.
Gości powitał gospodarz rolniczego święta i dyrektor ŚODR Modliszewice Jerzy Pośpiech
Nasz DOD odwiedzili liczni goście honorowi, w tym m.in. Poseł na Sejm RP Krzysztof Lipiec, Przewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego Andrzej Pruś, Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego Mieczysław Gębski, Wojewódzki Lekarz Weterynarii Tadeusz Kulkiewicz, Przewodniczący Komisji Rolnictwa, Gospodarki Wodnej i Ochrony Środowiska Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego Artur Konarski, dyrektor KOWR oddział Kielce Jacek Toś, Przewodniczący Świętokrzyskiej Rady Wojewódzkiej NSZZ Rolników Indywidualnych "Solidarność" Jan Zawisza, Świętokrzyski Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Marek Chrapek, Przewodniczący Rady Społecznej Doradztwa Rolniczego prof. Czesław Nowak, Starosta Konecki Grzegorz Piec, Przewodniczący Rady Powiatu Koneckiego Zbigniew Kowalczyk oraz Burmistrz Miasta i Gminy Końskie Krzysztof Obratański.
Goście honorowi DOD 2019
Po dokonaniu oficjalnego otwarcia nastąpiło rozstrzygnięcie dwóch konkursów wojewódzkich „Piękne i Bezpieczne Gospodarstwo Agroturystyczne" 2019 oraz „Agroliga" 2019.
Wzorem lat ubiegłych, również w roku bieżącym toczył się konkurs AGROLIGA 2018, który organizowany jest na szczeblu wojewódzkim przez nasz Ośrodek, a na szczeblu krajowym przez Redakcję Audycji Rolnych Programu 1 TVP S.A. i Stowarzyszenie AgroBiznesKlub. Honorowy Patronat nad konkursem sprawują: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Prezesi ARiMR, KOWR i KRUS. Patronat Medialny pełni Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych AGRO. Celem konkursu jest wyłonienie Mistrzów Krajowych AGROLIGII 2019 w kategoriach "Firma" i "Rolnik".
1. W kategorii "Firma" Mistrzem Wojewódzkim została firma „DEF” Furmańczyk Dariusz z Klonowa w gminie Łączna.
Nagrodę w imieniu firmy DEF odebrała Jolanta Krupa
Firma Def produkuje od 40 lat tradycyjne, wysokiej jakości, wyroby wędliniarskie. Receptury wyrobów produkowanych przez Dariusza Furmańczyka sięgają trzech pokoleń. Wędliny były wytwarzane przez jego ojca na święta i imprezy okolicznościowe. Teraz tradycję kultywuje pan Dariusz z żona Ewą, a przyucza się do zawodu syn Maciej. Proces technologiczny oparty jest na dobrej jakości mięsie oraz bazuje na starych recepturach i naturalnych składnikach. Zaletą wytwarzanych wyrobów jest prawidłowe wędzenie w tradycyjnej wędzarni. Do wędzenia używa się drewna bukowego oraz drewna pozyskanego z drzew owocowych. Końcowym etapem wędzenia kiełbasy jest „hycowanie”, co w miejscowej gwarze oznacza podpiekanie w gorącym dymie do 20 minut. Firma zaopatruje w swoje wędliny sklepy z Kielc, Skarżyska-Kamiennej i wiele innych okolicznych miasteczek, wsi, a także klientów indywidualnych. Ludzie doceniają smak prawdziwych wyrobów, których w asortymencie jest kilkanaście, w tym: szynka z Klonowa, kiełbasa klonowska hycowana, udziec z kością, polędwice, baleron, ogonówka, schab pieczony, boczki, domowy smalec, schab zawijany - baks, salceson z Klonowa czy kaszanka z Klonowa. Wyroby Dariusza Furmańczyka zostały docenione w konkursach wojewódzkich „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, w których zdobyły aż 5 nagród i wyróżnień za szynkę, kiełbasę klonowską, salceson i kaszankę.
2. W kategorii "Rolnik" Mistrzem Wojewódzkim został Mirosław Musiał z Dzierążni w gminie Działoszyce.
Nagrodę w kategorii "Rolnik" Mirosław Musiał
odebrał z rąk dyrektora ŚODR Modliszewice Jerzego Pośpiecha
Mirosław Musiał prowadzi gospodarstwo od 2003 roku. Specjalizuje się w uprawie warzyw korzeniowych: marchwi, pietruszki, seler, cebulI, buraków ćwikłowych. Ponadto uprawia zboża, kukurydzę na ziarno i ziemniaki. Rolnik stosownie do nowoczesnej technologii upraw warzyw, wprowadza odpowiedni płodozmian. W celu wzbogacenia gleby w składniki pokarmowe sieje peluszkę lub wykę na zielony nawóz. W latach 2007-2008 skorzystał z modernizacji gospodarstw rolnych w ramach PROW 2007-2013. W roku 2017 dokupił 5,26 ha ziemi i tym smaym powiększył gospodarstwo. W wyposażeniu gospodarstwa jest stół sortowniczy wraz z myjką do warzyw oraz obieraczka korzeni selera. Gospodarstwo posiada nowoczesną przechowalnię, dzięki której sprzedaż prowadzona jest przez cały rok. Ponadto rolnik ma zawarte wieloletnie umowy na odbiór towarów. Gospodarstwo współpracuje z instytucjami, które doradzają jak uzyskać wysokie i dobre jakościowo plony, stosując dobre odmiany, nowoczesne technologie uprawy, nawożenia i ochrony roślin.
Była to już XVI edycja konkursu wojewódzkiego „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne”. Współorganizatorami konkursu byli: Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Kielcach, Państwowa Inspekcja Pracy - Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach oraz Świętokrzyska Federacja Agroturystyki i Turystyki Wiejskiej „Ziemia Świętokrzyska” w Kielcach. Głównym celem konkursu było między innymi upowszechnianie bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwie oraz podnoszenie jakości świadczonych usług agroturystycznych.
I miejsce
Gospodarstwo Agroturystyczne „Kuźnia”, Nowa Huta, pow. kielecki
(właściciele: Elżbieta i Henryk Kotowie)
II miejsce
Gospodarstwo Agroturystyczne „Stajnia nad strumykiem”, Korytnica, pow. staszowski
(właściciele: Ewa i Mieczysław Suboczowie)
III miejsce
Gospodarstwo Agroturystyczne „Tarczuś”, Tarczek, pow. starachowicki
(właściciele: Urszula Czernikiewicz)
Wyróżnienia:
Zdjęcia: M. Wiaderny
Po raz pierwszy w historii konkursu przyznano Nagrodę Specjalną, którą przypadła w udziale Annie i Piotrowi Cedrom za Gospodarstwo Agroturystyczne „Cisówka” w Czerwonej Górze (pow. opatowski).
Wyróżnienia te otrzymują firmy, instytucje, zespoły, jednostki oraz rolnicy i hodowcy indywidulani, którzy na przestrzeni lat utrzymywali ciągłą współpracę z naszym Ośrodkiem oraz których działaność przyczynia się do rozwoju i wzbogacenia świętokrzyskiego rolnictwa oraz obszarów wiejskich, a także może stanowić dobry przykład dla innych. Wyróżnienia za wieloletnią współpracę z ŚODR Modliszewice w 2019 roku otrzymali:
Firma Centrum Ogrodnicze "Toskana" w Końskich Danuty i Krzysztofa Bednarczyków
Rolnicy Edyta i Przemysław Kotowie z Bielin w powiecie kieleckim
Zespół Ludowy "Kuźniczanki" z Odrowążka w powiecie skarżyskim
Laureaci nagrody za wieloletnią współpracę z ŚODR Modliszewice
wraz z wręczającą nagrody Agnieszką Pietrzak, z-cą dyrektora ŚODR Modliszewice
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Tytuł superczempiona Wystawy zdobyła krowa rasy polskiej holsztyno-fryzyjskiej KLARA 1241, nr katalogowy 14
Hodowca: Michał Matuszczyk, Modliszewice
Hodowca Michał Matuszczyk odebrał tytuł superczempiona Wystawy dla krowy Klary 1241
z rąk dyrektora ŚODR Modliszewice Jerzego Pośpiecha
Hodowca Michał Matuszczyk (z pucharem) wraz z superczempionką Wystawy Klarą 1241
Zwycięzcy w kategorii bydła mlecznego wraz z wręczającymi nagrody
Zwycięzcy w kategorii owiec wraz z wręczającymi nagrody
Nagrodzeni wystawcy królików wraz z organizatorami i wręczającymi nagrody
Laureaci Konkursu Młodego Hodowcy
Zdjęcia: E. Musiał
W trakcie XIV Świętokrzyskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych wręczono również medale
za wieloletni wkład w rozwój hodowli bydła mięsnego w Polsce,
przyznane z okazji 25-lecia Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Podziękowania dla Urszuli Białobok i Wacława Kaniszewskiego
wręczone przez Świętokrzyski Związek Hodowców Bydła
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
XIV Świętokrzyska Wystawa Zwierząt Hodowlanych realizowana była w ramach operacji
"Dobre bo świętokrzyskie - od jakości w produkcji do wartości na stole"
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 -
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
W przerwach między wszystkimi wymienianymi powyżej punktami czas zaproszonym gościom oraz zwiedzającym umilały występy kapel i zespołów ludowych, a były to: Zespół Pieśni i Tańca „Sorbin”, Zespół Ludowy „Sobótka”, solista Wacław Pejas, Kuźniczanki z Odrowążka, Kumotry i Babki Ali, Zespół Śpiewaczy Swojaki, Powiatowa Kapela Włoszczowska, KGW Skarżysko Kościelne, Fajne Babki Będków, Bębnowianki.
Zdjęcia: E. Musiał, M. Wiaderny
Swoją obecność w Dniu Otwartych Drzwi w Modliszewice zaznaczył również Dział Ogrodnictwo z Oddziału ŚODR w Sandomierzu, który przygotował stoisko informacyjno-promocyjne. Do aranżacji stoiska wykorzystano owoce i warzywa z sandomierskich sadów i pól.
Dział Ogrodnictwo z Oddziału ŚODR w Sandomierzu na DOD w Modliszewicach
Na stoisku promowano wydawnictwa z zakresu produkcji ogrodniczej, a specjaliści ds. ogrodnictwa udzielali porad dotyczących uprawy, problemów technologicznych w uprawie roślin sadowniczych, doboru odmian czereśni i innych gatunków sadowniczych do nasadzeń, ochrony biologicznej w sadach. W ramach akcji promocyjno-upowszechnieniowej personel laboratoryjny ŚODR Modliszewice Oddział w Sandomierzu wykonywał podstawowe badań gleby w trakcie trwania całego DOD. Na stoisku była również możliwość degustacji owoców z sandomierskich sadów.
W trakcie trwania całego Dnia Otwartych Drzwi jego uczestnicy korzystali z porad udzielanych przez specjalistów do produkcji roślinnej, zwierzęcej, ekologi i ochrony środowiska oraz ekonomiki. Prezentowano również bogatą ofertę wydawnictw periodycznych i nieperiodycznych naszego Osrodka.
Zdjęcia: E. Musiał, M. Wiaderny
Warto dodać, że w sobotę od samego rana zwiedzać można było nasze pole doświadczalne, ma którym prowadzone są prace adaptacyjno-doświadczalne i upowszechnieniowe, i które zajmuje powierzchnię 23,55 ha. Występują na nim gleby bielicowe należące do kompleksu zbożowo-pastewnego mocnego, klasy bonitacyjnej III a, III b, IV a. Zawartość próchnicy wynosi ok. 2%, odczyn ph gleby - 5,6-6,0. Zawartość podstawowych makroelementów: fosforu - wysoka i bardzo wysoka, potasu - średnia i wysoka, magnezu - średnia. Zawartość mikroelementów jest średnia, przy czym niska boru.
Na polu prowadzone są następujące prace:
W 2019 roku prowadzone są doświadczenia z następującymi roślinami:
Doświadczenia realizujemy we współpracy z COBORU Słupia Wielka - Stacją Doświadczalną Oceny Odmian w Słupi Jędrzejowskiej. Na podstawie uzyskanych wyników doświadczeń tworzona jest Lista Odmian Zalecanych dla woj. świętokrzyskiego.
PDO - ziemniaki wczesne
pszenica ozima odmiana Memory
Mieszanka na gleby średnie Małopolskiej Hodowli Roślin
Kolekcja jęczmienia ozimego, mieszanka dla pszczół firmy Syngenta
Na naszym polu uprawianych jest ok. 160 odmian roślin uprawnych. W realizacji prac współpracujemy z firmami nasiennymi: DANKO Hodowla Roślin, Hodowla Roślin Strzelce, Hodowla Roślin Smolice, Małopolska Hodowla Roślin, Saaten-Union Polska. Stosujemy nawozy Grupy Azoty S.A. W ochronie roślin wykorzystujemy środki ochrony roślin firm: Syngenta, BASF, Corteva, Bayer Crop Science. Nawożenie prowadzone jest zgodnie z zasadami zrównoważonego nawożenia i programu azotanowego, a ochrona roślin według zasad integrowanej ochrony roślin. Realizujemy Strategię Zrównoważonego Rozwoju Rolnictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zdjęcia: K. Domagała, J. Lipnicki
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Tegoroczną atrakcją DOD był również jarmark żywności tradycyjnej, podczas którego dziewiętnastu producentów, rzemieślników, przetwórców rolnych funkcjonujących w ramach szlaku kulinarnego i marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków® oferowało certyfikowane produkty tradycyjne charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego. Wśród prezentowanych produktów znalazły się m.in. soki tradycyjne od Kotów z Bielin, wędliny z Nowej Wsi, Krzyszkowic i Kapałowa, sery z serowni „Podłazy”, z Farmy Łukasików, od Królowej z Pakuł oraz wykwintne sery kozie z „Farmy Jaga”, oleje z „Olejarni Zagłoby”, miody od Kędrackiego i Zygmunta, pieczywo z piekarni od Sajeckich z Wąchocka oraz wiele innych produktów z oferty ŚKS.
Zdjęcia: E. Musiał, R. Sieroń
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Jarmark żywności tradycyjnej realizowany był w ramach operacji
"Dobre bo świętokrzyskie - od jakości w produkcji do wartości na stole".
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Oprócz wydarzeń na scenie głównej oraz podziwiania zwierząt każdy zwiedzający mógł zapoznać się z nowościami z bogatej oferty środków do produkcji rolnej. Można było także nabyć rośliny ogrodowe i balkonowe, wyroby kulinarne i rzemieślnicze. Wśród atrakcji dla najmłodszych znalazły się zamki dmuchane, trampoliny, słodkości i przejażdżki konne.
Tekst i opracowanie: Michał Kowalczyk
Zdjęcia: Elżbieta Musiał, Michał Wiaderny, Rafał Sieroń, Jakub Lipnicki