Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Aktualności/Sanepid i inspekcja weterynaryjna będą od teraz współpracować!

Sanepid i inspekcja weterynaryjna będą od teraz współpracować!

2018-10-17

Wczoraj (16 października 2018 r. - red.) w siedzibie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie odbyła się wspólna narada Głównego Inspektora Sanitarnego i Głównego Lekarza Weterynarii z Państwowymi Wojewódzkimi Inspektorami Sanitarnymi i Wojewódzkimi Lekarzami Weterynarii przy udziale konsultantów wojewódzkich w dziedzinie zdrowia publicznego.

Podczas spotkania Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas oraz Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk zawarli porozumienie, pomiędzy Głównym Inspektorem Sanitarnym i Głównym Lekarzem Weterynarii o współdziałaniu i współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz organów Inspekcji Weterynaryjnej. W ramach tego porozumienia precyzyjnie ustalono zasady wzajemnej współpracy oraz wyznaczono obszary kompetencji obu inspekcji.

Zarówno inspekcja sanitarna, jak i inspekcja weterynaryjna są głównymi odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywnościowe kraju.

Dokument przewiduje zacieśnienie współpracy organów obu Inspekcji na wszystkich szczeblach ich struktury organizacyjnej. Obejmować będzie przede wszystkim nadzór nad produkowaną i wprowadzaną do obrotu żywnością, również eksportowaną i przywożoną na terytorium Unii Europejskiej. W porozumieniu zawarto także wytyczne dot. zwalczania chorób odzwierzęcych, prowadzenia nadzoru nad paszami oraz zagospodarowania ubocznych produktów zwierzęcych.

Dzięki precyzyjnym zapisom zawartym w porozumieniu zostały rozwiązane dotychczasowe problemy kompetencyjne. Współpraca obu instytucji ma umożliwić efektywniejsze, ale także bardziej racjonalne prowadzenie kontroli. W dokumencie ustalono konkretnie, co należy do kompetencji inspekcji sanitarnej, a co do inspekcji weterynaryjnej.

„Chodzi o to, żeby poszczególne inspekcje nie wchodziły sobie w drogę, a wręcz współpracowały, by konsument, czyli każdy Polak, mógł jeść w naszym kraju bezpieczną żywność i nie martwić się o to, czy mu zaszkodzi” - mówił Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas.

"Jeżeli będziemy kontrolować wspólnie, to kontroli będzie mniej, a to istotne dla wszystkich producentów. Producenci nie mogą mieć tak wielkiej ilości kontroli. Za bezpieczeństwo żywności odpowiada teraz pięć instytucji rządowych. Jesteśmy przed procedowaniem ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, ale te największe inspekcje muszą współpracować, by już teraz producenci odczuli, że są im przyjazne" - dodał Pinkas.

Podpisanie porozumienia o współpracy wynikało z potrzeby uaktualnienia postanowień dotychczas obowiązującego w tym zakresie porozumienia, które zostało zawarte w 2007 r.

Dokument o współpracy GIS i GLW z wtorkowego porozumienia dostępny jest w całości do pobrania tutaj: https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Podpisanie-Porozumienia-ramowego-pomiedzy-Glownym-Inspektorem-Sanitarnym-i-Glownym-Lekarzem-Weterynarii/idn:846

 

Rafał Sieroń

Źródła:

  • www.wetgiw.gov.pl
  • www.ppr.pl
  • http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes
udostępnij
do góry