Strona główna/Świętokrzyski portal rolny/Aktualności/Surowsze zasady dotyczące produktów ekologicznych

Surowsze zasady dotyczące produktów ekologicznych

2018-05-11

Posłowie poparli nowe unijne przepisy dotyczące ekologicznej produkcji oraz oznakowania żywności, zgodnie z porozumieniem osiągniętym przez parlamentarnych negocjatorów oraz ministrów UE 28 czerwca 2017.

Najważniejsze z nich to zapewnienie wysokiej jakości żywności ekologicznej czyli staranne, oparte na ocenie ryzyka kontrole całego łańcucha dostaw żywności. Dzięki staraniom Parlamentu kontrole będą przeprowadzane na miejscu, u wszystkich podmiotów, co najmniej raz w roku lub co dwa lata, jeżeli podczas ostatnich trzech lat nie stwierdzono nieprawidłowości. Również import zgodny ma być ze standardami w UE. Obecne zasady „równoważności”, wymagające od państw spoza UE przestrzegania podobnych, ale nie identycznych norm zostaną stopniowo zmienione, w ciągu pięciu lat.

Rozwijanie organicznej produkcji żywności w UE polegać będzie na zwiększaniu dostaw ekologicznych ziaren oraz wyhodowanych ekologicznie zwierząt, aby sprostać potrzebom ekologicznych rolników. Wyłączenia zezwalające na stosowanie konwencjonalnych nasion i zwierząt w produkcji organicznej powinny wygasnąć w 2035 r. Gospodarstwa produkujące zarówno żywność konwencjonalną, jak i ekologiczną, byłyby dozwolone pod warunkiem wyraźnego i skutecznego rozdzielenia tych dwóch rodzajów działalności rolniczej.

Ułatwienie certyfikacji dla małych gospodarstw polegać będzie na przeprowadzaniu  certyfikacji grupowych, które  oszczędziłyby czas oraz koszty ułatwiając małym gospodarstwom przejście na produkcję ekologiczną.

Kolejną sprawą jest to, że rolnicy i inne podmioty w łańcuchu dostaw żywności będą zobowiązani do zastosowania zestawu nowych środków w celu uniknięcia zanieczyszczenia, w przypadku podejrzenia obecności niedozwolonego pestycydu lub nawozu, produkt końcowy nie powinien być opatrzony oznakowaniem ekologicznym do czasu przeprowadzenia dalszych badań; jeżeli zanieczyszczenie było zamierzone lub podmiot gospodarczy nie zastosował środków zapobiegawczych, produkt utraci swój status żywności ekologicznej.

 Państwa członkowskie, które dopuszczają obecnie obecność śladowych ilości niedozwolonych substancji w żywności ekologicznej, takich jak pestycydy, będą mogły zachować swoje przepisy, pod warunkiem dopuszczenia do obrotu innych produktów UE, spełniających nowe zasady.

Cztery lata po wejściu w życie powyższego rozporządzenia, Komisja Europejska ma przygotować sprawozdanie o skuteczności działań zapobiegających skażeniu oraz dopuszczalnych ilościach substancji chemicznych w żywności ekologicznej w podziale na kraje oraz, jeśli będzie to konieczne, przygotować przepisy harmonizujące.

Magdalena Olszewska

udostępnij
do góry